Asiantuntija: H1N1-rokotteen ja narkolepsian yhteys ei todennäköinen

THL aikoo selvittää, onko sikainfluenssarokotteella yhteyttä hieman lisääntyneisiin narkolepsiatapauksiin. Rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi ei pidä yhteyttä kovin todennäköisenä, mutta epäilyt on kuitenkin tutkittava.

Kotimaa

Suomen rokote- ja narkolepsia-asiantuntijat ovat kokoontuneet iltapäivällä päättämään, miten asiaa ryhdytään selvittämään.

Epäilyt heräsivät, kun Suomen lastenneurologeilta saatiin tietoja, joiden mukaan lapsilla on tänä vuonna todettu hieman tavallista enemmän narkolepsiatapauksia. Myös Ruotsissa lääkärit ovat havainneet lapsilla tänä vuonna hieman tavallista enemmän narkolepsiaa.

- Se voi olla ihan sattumaa ja voi olla monia muitakin syitä, mutta rokotteen merkitystä ei voi pitää poissuljettuna, Kilpi sanoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Narkolepsia on nukahtelusairaus, jossa potilas nukahtelee pakonomaisesti paikallaan ollessaan tai odottamattomissa tilanteissa kuten syödessä tai kesken puhumisen.

Sikainfuenssakin voinut laukaista

Narkolepsian syy on tuntematon, mutta yhdeksi mahdolliseksi laukaisevaksi tekijäksi tiedetään infektiot.

- Jos infektio voi laukaista narkolepsian, ei ole päätön ajatus, että myös rokote voisi tehdä niin, Kilpi pohtii.

Kilven mukaan on toisaalta myös mahdollista, että sikainfluenssaepidemia itsessään olisi narkolepsian laukaissut tekijä.

Kilpi kertoo, että rokotteen ja sairauden yhteyttä selvitetään vertaamalla, onko rokotetuilla ilmennyt enemmän narkolepsiaa kuin rokottamattomilla. Tiedot kerätään terveydenhuollon rekistereistä.

Kilven mukaan ei ole olemassa koetta, jolla narkolepsiaan sairastuneesta pystyttäisiin tutkimaan, onko rokotteella ollut vaikutusta taudin puhkeamiseen.

Myös Ruotsin lääkelaitos selvittää, onko Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian välillä yhteyttä, kertoo Svenska Dagbladet.

Kilven mukaan iltapäivällä järjestettävässä kokouksessa pohditaan myös, tulisiko Suomen ja Ruotsin tehdä selvityksissä yhteistyötä. Lähtökohtaisesti suomalaiset suunnittelevat kuitenkin tekevänsä oman selvityksen.

Lähteet: YLE Uutiset