1. yle.fi
  2. Uutiset

Huippukurkkusato säilyy etikassa

Taas eletään kurkun säilönnän kiihkeintä aikaa. Monilla on vielä kuitenkin jääkaapeissa ja kellareissa viime- ja toissavuotisiakin kurkkuja. Ovatko ylivuotiset kurkut vielä syötäviä?

kurkku
Kesä on ollut suotuisa kurkkusadolle.Juha Ohtonen / Yle

Kesä on ollut kurkkusadon kannalta erinomainen. Suurin osa kurkuista kasvetaan kasvihuoneissa tihkukastelulla, joten ne eivät tarvitse sadevettä, kertoo Rajamäen tuotepäällikkö Raili Muikku.

- Viime vuosi oli hyvä satokausi ja tämä kesä on ollut aivan loistava. On ollut lämpöä ja kosteutta. Kurkut ovat nyt erittäin hyviä, ne ovat napakoita ja niitä kypsyy samaan aikaan riittävästi. Säilömisen kannalta on myös hyvä, että kurkkusadosta tulee hyvä, Muikku toteaa.

Kurkkuja säilötään parhaillaan pikavauhtia. Monelta löytyy kuitenkin vielä kellareista ja jääkaapeista jopa toissavuotisia kurkkuja. Tuotepäällikkö Muikun mukaan kurkkuja uskaltaa kuitenkin vielä syödä. Laadun voi tarkistaa aistinvaraisesti.

- Viimevuotisista melkein uskaltaa sanoa, että ovat syömäkelpoisia. Ensin katsotaan kurkun väri ja tuoksun oltava raikas, etikkainen sekä tuore kun kannen avaa. Pelkästään aistinvaraisen arvioinnin ja maistamisen perusteella pystyy päättelemään, että ovatko kurkut vielä syötäviä.

Runsaan kurkkusadon myötä Muikku suosittelee yhdistämään niitä esimerkiksi kesäkurpitsan kanssa purkkiin.

- Kesäkurpitsaa tulee tänä vuonna myös paljon. Kannattaa tehdä erilaisia valmiita pikkelssejä ja salaatteja. Ihan peruskurkkusalaatin tekeminen onnistuu kotioloissa. Erilaisilla mausteilla siitä saa sitten mieleisen, Muikku vinkkaa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi