1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luomuruoka

Mikkeli lisää luomuruokaa suurkeittiöissä

Mikkelin ruokapalvelu tarjoaa ensimmäisenä kaupunkina luomuruokaa. Kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa käytettävän luomuruoan uskotaan kiillottavan julkisen ruokapalvelun imagoa sekä parantavan luomuruoan toimitusketjua yleensä.

Mikkeli haluaa tarjota luonnonmukaista ruokaa. Kuva: YLE / Sini Kinnunen

Portaat luomuun -ohjelman periaate on käyttää ruoissa kotimaisia ja mielellään lähellä tuotettuja raaka-aineita. Mikkelissä on hörpitty luomupiimää jo muutaman vuoden ajan. Nyt kaupunki pyrkii saamaan luomulogon muunkin ruokatarjontansa päälle. Kaupungin kymmenissä keittiöissä valmistuu lähiruokaperiaatteella noin 8600 annosta päivittäin.

- Halutaan viestiä asiakkaille että mitä ruokalautaselta löytyy. Terveysvaikutuksista ei ole mitään faktaa tai tutkimustietoa, mutta semmoinen näppituntuma on, että kyllä sieltä niitäkin löytyy kunhan joku kiinnostuisi vain tutkimaan, uskoo Mikkelin palvelujohtaja Marjut Kuosma.

- Se ei rasita ympäristöä niin paljon se tuotanto, itse asiassa tänä vuonna luomu on pärjännyt paremmin kun on ollut poikkeusolot.

Mikkelissä luomuna löytyy ainakin kaurahiutaleita, kaalia, kaurapuuroa ja hunajaa. Ruoanvalmistuksen ongelmana on jättimäisten ruokamäärien kokoaminen pienistä pakkauksista. Myös kuljetusketjut suuriin keittiöihin kangertelevat. Useat tuottajat ovat huomanneetkin tulla asiassa vastaan,kertoo keskuskeittiö Isopadan tuotantosuunnittelija Eija Piispa.

- Eräälle kasvattajalle sanoin, että kasvata meille kyssäkaalia. Hän kysyi että minkä verran sitä kaalia menisi ja sanoin että sen verran kun sinä kasvatat. Tuli syksy ja hän tuli meille ja sanoi että nyt hänellä on kyssäkaalia muutama tuhat kiloa. Sen jälkeen se jäi meidän ruokalistalle ja se on ihan lasten mieleinen tuorejuures.

Vaikka tahto on hyvä, kaupungin kustannukset kasvavat ekologia-aatteen myötä jopa 50 prosenttia tuoteryhmästä riippuen. Esimerkiksi pelkästään luomupiimästä kaupunki saa pulittaa vuosittain noin 6 000 euroa ylimääräistä. Satsaus nähdään kannattavana.

- Me valitaan luomuruoka mielellään lähellä tuotettuna suomalaisena luomuna. Me ei haluta tuoda sitä Keski-Euroopasta tai jostain kauempaa. Eli halutaan tukea aluetaloutta ja pyörittää euroa tässä maakunnassa, sanoo Marjut Kuosma.

Silti asia on vielä lapsenkengissä. Elintarvikehankinnoista vajaa viisi prosenttia on luomua ja 20 lähellä tuotettuja raaka-aineita.