Kiinnostus matalaenergiataloihin on jatkuvassa kasvussa.

Asumisen kustannukset kasvavat jatkuvasti. Kiinnostus mataenergiataloihin lisääntyy ja esimerkiksi Kuopion asuntomessujen kohteista suurin osa oli luokiteltu A-energialuokkaan.

LämpöHelmi-paritalo. Kuva: YLE / Toni Pitkänen

Kiinnostus matalaenergiataloihin näkyy asuntomessurakentamisessa. Vaasassa vuonna 2008 oli kaksi A-energiataloa ja Kuopiossa tänä vuonna 27, eli lähes kaikki.

Passiivitalojen rakentaminen on projektijohtaja Pasi Hulkkosen mukaan lähitulevaisuuden trendi ja siitä mennään kohti nollaenergiataloja.

- Vuonna 2020 pitäisi pääosa taloista olla nollaenergiataloja, eli ne tuottavat yhtä paljon kuin kuluttavat, Hulkkonen kertoo.

Hulkkosen mukaan passiivitaloista tarvittaisiin tutkimusta ja koulutusta enemmän.

- Välillä tuntuu, että määräyksiä muutetaan liian nopealla aikataululla. Asiantuntijatkin ovat eri mieltä, että kannattaako passiivitaloja rakentaa, onko niissä liian suuria riskejä.

Sähkö tulossa takaisin lämmitykseen?

Sähkön hinnannousu mietityttää lämmitysjärjestelmän valitsijoita. Pasi Hulkkonen on sitä mieltä, että energiamääräysten tiukentuessa sähkölämmitys saattaa tulla takaisin, koska passiivitaloissa ja nollaenergiataloissa sähköä ei juuri kulu lämmitykseen.

Hulkkonen muistuttaa, että jatkossa tulisikin kiinnittää huomiota muuhun sähkönkulutukseen.

- Kylmäkaappien, tietokoneiden ja valaistuksen energiankulutukseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, hän toteaa.