Paavo Nurmen kotitalo jatkossa useammin auki?

Juoksijalegenda Paavo Nurmen kotitaloa haluttaisiin esitellä yleisölle jatkossa useammin kuin vain muutamana päivänä vuodessa. Urheilumuseo neuvottelee nyt Turku Touringin kanssa, jotta ovia saataisiin pidettyä useammin auki edes tulevana kulttuuripääkaupunkivuotena.

Paavo Nurmi
Paavo Nurmen koti.
Paavo Nurmen kotimuseossa pöytä on katettu vaatimattomasti ja kauniisti.Sannimari Tuomola

Juoksijalegenda Paavo Nurmen puutalokoti Jarrumiehenkadulla houkuttelee vuosittain vain kourallisen katsojia. Syy siihen on se, ettei pieneen yhden huoneen ja keittiön huoneistoon montaa vierailijaa kerralla mahdu eikä esittelyjäkään pidetä kuin muutamana päivänä vuodessa.

- On se tietysti vähän hassua, kun Turku Touringin oppaatkin kuulemma huitovat tuolla kadulla opastetuilla kävelykierroksillaan tännepäin ja kertovat, että tuolla se Paavo Nurmen koti on. Parempi olisi tietysti, että ihmiset pääsisivät Nurmen kotiin ihan oikeasti, sanoo vuosia kotimuseossa oppaana toiminut Lauri Silanterä.

Tuleva Turun kulttuuripääkaupunkivuosi on toiminut kimmokkeena ajatukselle, että Turku Touring saataisiin mukaan kotimuseon esittelyyn edes ensi vuoden ajaksi. Asiasta käydään parhaillaan neuvotteluja asuntoa hallinnoivan Suomen Urheilumuseon ja Turku Touringin kesken.

Nyt museon esittelyvastuu lepää yksin Lauri Silanterän harteilla, joka esittelee kotia vapaaehtoisena ja omasta halustaan. Hänen mukaansa Nurmen koti antaa kävijöille erinomaisen esimerkin siitä, miten vaatimattomista oloista legenda ponnisti ja juoksi Suomen maailmankartalle.

- Kyllä jokaisen pitäisi tämä nähdä. Siitä saa elämään vähän perspektiiviä, hän sanoo.

Paavo Nurmen kotitaloon pääsee tutustumaan seuraavan kerran Turun päivänä eli sunnuntaina 19. syyskuuta.

Lähteet: YLE Turku / Sannimari Tuomola