Turussa kriitikot inisevät eikä harmaakirjallisuus etene

Kriitikko ja sanataiteilija Putte Wilhelmsson sai ainoana Suomessa Taiteen keskustoimikunnan harvinaisen kolmen vuoden arvostelija-apurahan. Hänen mielestään Turussa kriitikot inisevät, yliopistossa kritiikkiin vastataan mykkäkoululla, eivätkä kustantamot tue tarpeeksi tutkijoiden tekstejä.

kriitikot
Kriitikko esseisti journalisti Putte Wilhelmsson istuu Cafe Artessa.
Wilhelssonin mukaan Turun pienessä ja keskisuuressa kustannustoiminnassa olisi hyvä tukea myös tieteellisiä teoksia.YLE / Rami Kolehmainen

Useissa eri lehdissä kirjallisuus-, elokuva- ja musiikkikriitikkona toiminut turkulainen Putte Wilhelmsson tunnistaa oman ja turkulaisen kritiikkiperinteen piirteet.

– Kun minun sukupolveni, joka on opetellut kritiikin tiivin lehtikirjoittamisen Tapani Maskulan elokuva-arvosteluista, tekee tietynlaista taidekritiikkiä, on siinä aina vähän sellainen kulmapöydän vastainttäjän lähtökohta, toteaa Wilhelmsson.

Wilhelmssonin mukaan hyvän arvostelijan argumentti saa muuttua inttämiseksi, mutta sen tulee aina palata argumentointiin.

Kustannusmaailmaa voisi kehittää

– Turusta löytyy yllättävän paljon pieniä ja keskikokoisia kustantamoita. Yliopistohankkeet saada tämä niin sanottu harmaakirjallisuus näkyvämmäksi kirjallisuudeksi eivät tunnu oikein koskaan etenevän, kaunokirjoitusta ja retoriikan perusteita Turun yliopistossa opettava Wilhelmsson toteaa.

Wilhelmssonin mukaan Tampereella asiat ovat toisin.

– En ole huomannut, että turkulaiset olisivat saaneet tällaista hovikustantamoa itselleen mistään Helsingistä tai sellainen olisi perustettu Turkuun. Turun kustannusmaailma voisi kehittää omaa, laajaa yleisöä tavoittavaa tiedekustannustoimintaa. Näinhän tuntuu olevan Vastapainolla ja Tampereen yliopistolla ainakin joissakin tiedekunnissa.

Yliopistopolitiikka esteenä julkaisuille

Putte Wilhemssonin mukaan Turussa professorit vinoilevat, miten huomaamattomia jotkut tiedekunnat ovat.

– Kritiikin alalla mikään ei ole niin kipeää ja vaikeaa kuin tieteellisen tekstin arvioiminen.

Wilhemsson sanoo, että Turun yliopistossa kritiikkiin vastataan usein mykkäkoululla. Syyksi hän näkee oman pätkätyön turvaamisen, mikä hänen mukaansa synnyttää yliopistomaailmassa toisinaan vainoharhaisia muotoja.

Lähteet: YLE Turku / Rami Kolehmainen