Atro Kahiluoto: Haluan oppia lappilaista mielenmaisemaa

Toinen Rovaniemen teatterin kahdesta johtajasta, Atro Kahiluoto aloittaa tutustumisensa Lappiin ohjaamalla Savukoskelaisen kulttuuripersoonan, Marjatta Pulskan tekstin. Katvealue kertoo Alzheimerin tautia sairastavan miehen omaishoitajana toimivasta vaimosta.

Atro Kahiluoto
Atro Kahiluoto on toinen Rovaniemen teatterin johtajista.YLE / Tanja Männistö

- Ensimmäinen ohjaus nähdään melkein aina ohjelmanjulistuksena ja valitsin tämän tekstin koska se tuntui oikelta. Ohjaamalla paikallisen kirjoittaman tekstin haluan antaa viestin, että en ole tullut pelkästään tekemään omaa missiota, vaan olemaan osa lappilaista taidekenttää. Haluan oppia lappilaista mielenmaisemaa, kertoo Atro Kahiluoto ja jatkaa.

- Tarina on osa Lappilaista todellisuutta ja arkea tässä ajassa ja se koskettaa myös minua henkilökohtaisesti. Omakin äitini hoitaa Alzhemerin tautiin sairastunutta isääni.

Lapin omaleimaisuus kiehtoo

- Olen tämmöinen viisikymppinen mies ja olen toiminut pääasiassa Helsingissä ohjaajana ja myös johtajana. Ehkä enemmän siellä vastavirran puolella. Halusin tulla Rovaniemelle, koska Lappi on paikka jolla on luonne. Ei siis mikä tahansa paikka. Silläkin on osuutensa, että meitä on kaksi johtajaa. Se poistaa johtajan yksinäisyyttä ja mahdollistaa vuorottelun, sanoo Atro Kahiluoto.

Toinen johtaja on Vihtori Rämä(ent. Masi Eskolin).

- Täytyy myöntää, että kun olen ollut vuosia free-lancerina, niin tuntuu mukavalta kun saa itse päättää, minkä verran resursseja esimerkiksi harjoitteluun voi antaa, sanoo Atro Kahiluoto.

Katvealue sijoituu Lapin perukoille, kännyköiden kuuluvuusalueen liepeille. Näytelmä on kuvaus ikääntymisestä, luopumisen tuskasta ja omaishoitajaksi joutumisen tuomasta elämänmuutoksesta. Se ei ole sairaskertomus eikä valistusnäytelmä vaan elämänmakuinen ja pohjimmiltaan toiveikas väläys lappilaisen arjen epätoivon hetkistä ja onnen pilkahduksista.

Katvealueen kantaesitys ja ensi-ilta on 22.10.

Lähteet: YLE Lappi / Anni Tolppi