1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Työttömyysvakuutusrahaston näkymät kirkastuivat hieman

Työttömyysvakuutusrahaston talous on kehittynyt tänä vuonna vähän ennustettua paremmin, koska työttömyysmenojen kasvu on taittunut ja vakuutusmaksutuloja on kertynyt odotettua enemmän. Rahasto on pönkittänyt talouttaan myös lainanotolla.

talous

Ansiosidonnaisia työttömyysturvaetuuksia rahoittavan rahaston lainarahoituksen tarve on tämän hetken arvion mukaan korkeintaan 200 miljoonaa euroa vuoden lopussa, kun keväällä puhuttiin 300 miljoonasta. Valtio takaa rahaston lainat.

Tuoreen arvion mukaan rahasto jää tänä vuonna puoli miljardia alijäämäiseksi. Keväällä alijäämäksi arvioitiin 600 miljoonaa euroa. Rahaston suhdannepuskuri kutistuu viime vuoden lopun 600 miljoonasta sataan miljoonaan tämän vuoden lopussa.

Työttömyysvakuutusrahasto on 12 vuotta sitten perustettu laitos, jota työmarkkinaosapuolet hallinnoivat. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Finanssivalvonta valvovat rahastoa, jonka päätyö on rahoittaa työttömyysetuuksia. Rahaston varat ovat peräisin sijoitustuotoista sekä työttömyysvakuutusmaksuista, joita peritään työnantajilta ja palkansaajilta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi