Kantarelli kasvamaan kastelemalla

Sienestäjät ovat viime aikoina tulleet metsistä melko tyhjien korien kanssa. Kuiva kesä on saanut aikaan sen, että monilta takuuvarmoilta sienipaikoilta metsien herkut ovat kadonneet. Oman sienisadon varmistamiseksi voi pienen sienipalstan yrittää kasvattaa kotikonstein.

sienet

Helteet ja kuivuus ovat verottaneet tämän vuoden sienisatoa. Viime vuonna sieniä saatiin kerätä runsaasti, mutta nyt sieniä on runsaasti saatavilla tällä hetkellä vain pohjoisessa.

- Tällä hetkellä näyttää siltä, että enää Etelä-Suomi on se, jossa on vähemmän. Rovaniemi-Oulu-linjalla on paljon ja sienet ovat tulossa tuolla Forssa-Ypäjä -seudulla, kertoo Sieniseura Sienipolkulaiset ry:n puheenjohtaja Satu Lukkanen.

Jos pelkää sienisadon niukkuutta ja niitä haluaisi, on sieni mahdollista kotikonstein koettaa kasvattaa. Esimerkiksi korvasientä varten voi kaivaa pienen kuopan ja pohjalle levittää sanomalehtiä jonka päälle siirtää sienirihmaston, neuvoo Lukkanen.

- Kaivetaan multaa sellaisesta kohdasta missä sieniä yleensä kasvaa ja laitetaan ne lehden päälle. Kuopan ei tarvitse olla kovin iso, että noin 10-15 senttimetriä syvä. Ainakin korvasienen voi saada kasvamaan näin kotikonstein sekä myös huhtasienen.

Korva- ja huhtasieni saattavat siirtyä puutarhaan kasvamaan esimerkiksi mäntykarikkeen mukana.

- Jos puutarhaan tai pensaan alle tuodaan mäntykariketta sieltä missä sieniä on kasvanut niin ne saattavat alkaa kasvamaan ilman mitään sanomalehtikonsteja. Huhtasientä varsinkin löytyy usein puutarhoista ja koristepensaiden alta. Huhtasieni on varsin herkullinen.

Hyvää sienimaastoa voi myös käydä järjestelmällisesti kastelemassa kuivana kesänä.

- Kantarelli on esimerkiksi sellainen, että sitä ei voi siirtää mihinkään, mutta sitä voi kastella. Tiedän ihmisiä joilla on tällainen pieni oma kantarelliviljelmä. He käyvät kastelemassa siellä aivan samalla tavalla kuin puutarhan kukkia, kertoo Sienipolkulaiset ry:n puheenjohtaja Satu Lukkanen.

Lähteet: YLE Lahti