Maltti mukana sorsametsälle

Sorsanmetsästys alkaa perjantaina 20. elokuuta puolen päivän aikaan, ja jatkuu aina vuoden loppuun asti. Joukossa on myös paljon ensikertalaisia, joille kaikki metsästyksen säännöt eivät välttämättä ole vielä tuttuja.

metsästys
YLE / Pasi Takkunen

Joka syksy 8 000 ensikertalaista lähtee pyydystämään sorsalintuja. Metsästäjäin Keskusjärjestön viestintäpäällikkö Klaus Ekman muistuttaa aloittelevia sorsastajia muutamista perussäännöistä.

- Yksi perussäännöistä on se, että ampumisen on tapahduttava vähintään 150 metrin päässä lähimmästä asutusta rakennuksesta. Tämä pitää muistaa varsinkin, kun liikutaan saaristoissa viikonloppuiltaisin, Ekman valistaa.

Metsästys on hyvin äänekästä puuhaa, joten etäisyydet on muistettava riitojen välttämiseksi ja tietenkin turvallisuusriskien vähentämiseksi.

Älä ammu vaakalaukauksia

Metsästyksessä on myös otettava huomioon mihin suuntaan aseensa tähtää, ja kuinka kaukana kohde on. Näin vältetään muiden ihmisten vahingoittaminen.

- Vaakalaukaukset on kiellettyjä kaikissa tapauksissa. Vaikka sorsa lentää yleensä matalalla, kun se yrittää laskeutua tai nousta lentoon, niin vaakalaukaus saattaa kuitenkin lähteä kohti muita metsästäjiä, Ekman varoittaa.

Kaukolaukauksia on myös vältettävä, sillä ne menevät usein ohi ja saattavat myös pelästyttää aluetta lähestyvät sorsat. Eli niistä ei ole yleensä muuta kuin haittaa. Linnut saattavat vain haavoittua.

Koira on korvaamaton apu

Koiran merkitys on myös tärkeä, koska lintu monesti putoaa paikkaan mistä sitä on mahdoton ihmisen käydä hakemassa.

- Saaliin löytäminen on todella vaikeaa ilman koiraa. Vaikkei koira olisi koko ajan mukana, niin viimeistään jahdin loppuessa olisi hyvä, että koira kävisi noutamassa ne linnut, joita itse ei ole löytänyt.

Opiskele lintulajit hyvin

Viimeisimpänä voidaan mainita lajien tunnistus, eli on tärkeää että metsästäjä tunnistaa ne lintulajit, joita saa ampua.

- Nykyään löytää hyviä riistantunnistusmateriaaleja esimerkiksi osoitteesta www.riista.fi (siirryt toiseen palveluun), joissa aloittelijat voivat käydä opettelemassa mitkä linnut kuuluvat metsästyksen piiriin, Ekman kertoo.

Sorsastus jatkuu aina vuoden loppuun asti, mutta tyypilisimmin ensimmäinen viikonloppu on kovinta ruuhka-aikaa.

Lähteet: YLE Perämeri / Hannu Rekilä