1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuonna 2149 voi sataa luntakin

Filosofian tohtori Kimmo Saarinen ennustaa vuoden 2149 talvesta tulevan perinteiseen tapaan sateinen ja harmaa. Hyvällä tuurilla lunta voidaan nähdä parina päivänä. Menneestä kuivasta kesästä huolimatta pyökki tuottaa metsissä hyvin satoa ja marokkolaisten hyönteisten elämä on ainakin lähitulevaisuudeksi turvattu.

luonto
Kimmo Saarinen
YLE Etelä-Karjala

Toimittaja Olli Saarela ja filosofian tohtori Kimmo Saarinen uskaltautuivat 18.8.2149 keskelle villiä luontoa. Saarisen mukaan kulunut kesä on ollut perinteiseen tapaan helteinen ja valitettavasti kuivuudesta on saatu jälleen kärsiä.

- Tulevana talvena jatketaan tuttuun tapaan, eli sadetta ja harmautta on luvassa helmikuuhun saakka, kunnes aurinko alkaa lämmittämään. Hyvällä tuurilla saatamme muutamana päivänä saada lunta taivaalta, ennustaa Saarinen.

Filosofian tohtori Kimmo Saarinen on puhunut ilmastonmuutoksesta Etelä-Karjalassa järjestetyssä luentosarjassa "Viimeinen pisara vai vedenpaisumus?". Luennoilla käyneet toivoivat pohdiskelua siitä, miten ilmastonmuutos voisi näkyä lähiluonnossa.

Maailma oli toisenlainen 2000-luvulla

Olli Saarela ja Kimmo Saarinen intoutuivat muistelemaan niin sanottua milleniumia. Viidessäkymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon. Keskilämpötila on nykyään kuusi astetta korkeampi kuin muinoin.

- Silloin aikoinaan pelloilla saattoi nähdä perhosia. Nyt ei ole perhosia eikä peltoja, vaan asutusta.

- Vanhat lajimme, kuten mänty on nykyisin huonossa kunnossa, mutta pyökki sen sijaan tuottaa hyvin, jatkaa Kimmo Saarinen.

Ihmisten levittäytyminen ja maankäytön voimistuminen on vuosien saatossa karsinut lajistoamme. Toisaalta uusia lajeja on tullut tilalle vauhdilla.

- Esimerkiksi koloradonkuoriainen ei silloin vienyt suurta osaa sadoista, kuten nykyään. Samoin Pohjois-Afrikasta tulleet hyönteiset voivat ainakin vielä hyvin.

Ennusteet eivät ole pitäneet kutiaan

2000-luvulla ennustettiin ihmisen eliniän kohoavan tulevaisuudessa. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, Saarisen mukaan syynä on virtuaalimaailmassa eläminen.

- Lääketiede on tehnyt ihmeitä, mutta luontoyhteyden katkeaminen on saanut aikaan sen, että immuunijärjestelmämme on nykyisin huonompi kuin ennen. Tämä virtuaalimaailmassa eläminen on tuottanut meille ihmisille hallaa.

Saarinen veikkaa luonnon tervehtyvän tulevaisuudessa.

- Vuonna 2300 luonto voi hyvin ja ihmisiä ei näy missään. Se on hyvä juttu se.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi