1. yle.fi
  2. Uutiset

Kahvin ja paahtoleivän nimellishinta tuplaantui kymmenessä vuodessa

Yle Radio 1:n Ykkösaamu selvitti, paljonko ruokakorin hinta on noussut sen jälkeen, kun eurot otettiin Suomessa käyttöön kymmenen vuotta sitten. Vertailun perusteella kahvin kilohinta nousi yli viisi euroa ja paahtoleivän reilut puolitoista euroa. Vertailussa ei ole huomioitu erilaisia kulutustottumuksia eikä palkkojen, verojen tai ostovoiman muutoksia.

Kotimaan uutiset
Paahtoleipien valmistuslinja. Työntekijä valkoiset työvaatteet yllään.
Yle

Muutos nimellishinnoissa tapahtui helsinkiläiskaupassa, jonka hintoja vertasimme Suomen ensimmäisenä eurovuonna 2002 ja nyt uudelleen.

Ostoskorissa on seitsemän tuotteen litra- tai kilohinnat: kevytmaito, kananmunat, margariini, kahvi, paahtoleipä, kolajuoma ja astianpesuaine.

Selvitimme myös, kuinka suuret ovat hintaerot EU-tasolla ja katsastimme samat tuotehinnat Berliinissä, Pariisissa ja Roomassa.

Helsinkiläiskaupassa tuotekorin nimellishinta nousi kymmenessä vuodessa yli kympillä (65 prosenttia), berliiniläiskaupassa nousu oli lähes seitsemän euroa (56 prosenttia), Pariisissa yli kuusi euroa (30 prosenttia) ja Roomassa reilut neljä euroa (44 prosenttia).

Kahvi ja paahtoleipä kallistuivat eniten

Helsinkiläiskaupan ja sen EU-sisarkauppojen suurimmat nimellishintamuutokset ovat tapahtuneet kahvin ja paahtoleivän kohdalla.

Kahvin hinnannousu tuntuu etenkin meillä, koska juomme neljä viisi kuppia päivässä eli tuplasti sen mitä keskieurooppalaiset. Myös Aasiassa on päästy kahvin makuun, ja kasvaneen kysynnän ohella hintaa nostavat sijoittajat, joille kahvista on tullut keinottelun kohde.

Samat asiat vaikuttavat myös viljanhintaan ja selittävät osan paahtoleivän hinnan tuplaantumisesta. Tosin hyvin pienen osan, sillä leivän kokonaishinnasta viljan osuus on vain muutamia prosentteja.

Myös maidon nimellishinnan nousu helsinkiläiskaupassa kannattaa panna merkille, se on noussut kymmenessä vuodessa 18 prosenttia - sentteinä se on 13. Se on tuntuva nousu maitoa juoville suomalaisille.

Margariini halpeni

Margariini on ainoa helsinkiläiskaupan tuote, jonka hinta hieman laski. Kymmenen vuotta sitten leivälle levitettiin yleisesti margariiniä, nyt voi on jälleen noussut suosioon, jopa niin, että välillä voita on joutunut jonottamaan. Muissa EU-maissa, etenkin Ranskassa voi on ollut aina arvossa.

Kulutustottumuksissa on suuria eroja Suomen ja muiden euromaiden välillä. Berliinissä, Pariisissa ja Roomassa asioidaan paljon toreilla ja halleissa, ja lihaan, kalaan ja vihanneksiin erikoistuneet kaupat kuuluvat arkeen leipomoista puhumattakaan. Meillä kauppa on keskittynyt ja vaihtoehtoja on vähemmän.

Hintoihin vaikuttaa myös se, että viljan hehtaarisadot ovat Keski-Euroopassa noin kaksinkertaiset Suomeen verrattuna, kuljetusmatkat ovat lyhyemmät ja väestömäärä suurempi. Myös ruoan arvonlisävero on huomattavasti alhaisempi Keski-Euroopassa kuin meillä. Nyt ero on jälleen kasvamassa.

Bensa maksaa kohta kaksi euroa

Kymmenen vuotta sitten matalaoktaaninen bensa maksoi euron kieppeillä kaikissa vertailun pääkaupungeissa. Nyt Roomassa lähennellään jo kahta euroa. Tässä vertailussa on haettu kaupunkien halvimmat nimellishinnat.

Hinnannousu on 40 - 80 prosenttia maasta riippuen. Kesää ja lomia kohti hinnat ovat jälleen nousussa.

Lähteet: Radion Ajankohtaisohjelmat / Marja Ala-Kokko, kuvat: Yle / Stina Tuominen

Lue seuraavaksi