1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin Lihan johtoa syytetään porojen rääkkäämisestä

Suomen suurimman poronlihanjalostamon johtoa syytetään teurasporojen rääkkäämisestä ja porokuolemista. Kihlakunnansyyttäjä vaati Rovaniemen käräjäoikeudessa rangaistusta eläinsuojelurikoksesta Lapin Lihan toimitusjohtajalle Jukka Kristolle sekä kahdelle päällikölle.

poro
Lapin Liha
Lapin Lihan myymälä Rovaniemen teollisuusalueella.YLE / Topi Tossavainen

Syyttäjän mukaan syytetyt - toimitusjohtaja, tuotantopäällikkö ja kuljetuspäällikkö - olivat tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta aiheuttaneet tarpeetonta tuskaa ja kärsimystä teurasaitauksen 849 porolle joko tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta.

- Poroaitaus oli täpötäysi ja myös käytävät olivat täynnä poroja, vaikka määräysten mukaan käytävät pitää olla kokonaan vapaana, syyttäjä sanoo.

Tarkastuksen tehneen eläinlääkärin mukaan porot joutuivat seisomaan viikonvaihteen yli kylki kyljessä ilman ruokaa ja juomaa aitauksessa, joka oli tarkoitettu korkeintaan 500 porolle. Neljä poroa kuoli ja yhdeksän loukkaantunutta jouduttiin lopettamaan.

Syytteen mukaan muut porot olivat kävelleet tilanahtaudessa loukkaantuneiden ja henkitoreissaan olleiden porojen päällä.

Syyttäjän mukaan samassa aitauksessa oli myös muun muassa porsaita. Sen syytetyt kiistivät, samoin he kiistivät kaikki syytteet.

Syyttäjä: Johto tiesi vakavan tilanteen

Syyttäjä Aila Paloheimo sanoi, että syytetyt ovat toimineet tahallisesti tai toiminta on johtunut törkeästä huolimattomuudesta. Syyttäjän mukaan työntekijät olivat ilmoittaneet johtokolmikolle vakavasta tilanteesta sähköpostein ja puhelimitse.

Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja, tuotantojohtaja ja kuljetuspäällikkö tiesivät, että tilanne on vakava. Syyttäjä ihmetteli, että kuljetuksia ei keskeytetty, kun tarkastuslääkäri kävi tarkastamassa aitauksen lauantaina ja määräsi poroille väljemmät tilat sekä järjestettäväksi syötävää ja juotavaa.

- Porot eivät voineet maata eivätkä juuri liikkua. Asvalttilattian peitti vesi. Vettä oli noin 20 senttiä

"Eivät korviaan ropsauttaneet"

- He eivät kuitenkaan korviaan ropsauttaneet koko asialle, vaan poroja otettiin aitaukseen lisää ylitäytöstä sekä rikkoutuneesta taljanostimesta ja varakoneen toimimattomuudesta huolimatta.

- Tarkastuseläinlääkärit ovat puuttuneet aikaisemminkin lähinnä aitauksen ylitäyttöön ja vaatineet korjausta, mutta mikään ei ole saanut korjausta aikaan, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan poroja on ollut aitauksessa toistuvasti ahtaudessa sekä ilman ruokaa ja juomaa, ja kuukautta aikaisemmin kuoli neljä poroa.

Syyttäjä sanoi myös, että Lapin Liha oli laiminlyönyt ilmoituksen sekä porojen saapumisesta teurasaitaukseen että teurastuksen aloittamisesta.

Syytetyt kiistävät kaikki syytteet

Kaikki syytetyt kiistivät syyllistyneensä mihinkään lainvastaiseen toimintaan. Puolustuksen mukaan tilanne oli monien yhteensattumien summa, kun taljanostin rikkoutui ja runkoviemärissä oli tukos ja lisäksi satoi vettä avoaitaukseen.

Syytetyt sanoivat oikeudessa, että teurasaitauksessa on aina ahdasta. Kuljetuspäällikkö myönsi, että hän ei peruuttanut jo aiemmin sovittuja porokuljetuksia.

Syytetyt sanoivat oikeudessa, että he eivät rääkänneet poroja eivätkä toimineet tahallisesti eivätkä syyllistyneet törkeään huolimattomuuteen. He kiistivät ylitäytön ja tilanahtauden sekä sen, että poroilla ei olisi ollut kuivaa makuupaikkaa. Syytettyjen mukaan lattiaa ei peittänyt vesi.

Lapin Lihan johtokolmikko sanoi, että porot saivat syötävää ja juotavaa. Syytetyt kiistivät myös, että aitauksessa olisi ollut henkitoreissaan poroja, joiden päällä käveli toisia poroja.

Kristo: Noudatan eläinsuojelun velvoitteita

Lain mukaan poroille on annettava ruokaa, jos ne joutuvat olemaan aitauksessa yli vuorokauden. Syyttäjä myös korosti, että juotavaa on oltava kaikissa olosuhteissa, mutta nyt ruokaa eikä juotavaa ollut.

Sen toimitusjohtaja Kristo myönsi, että aitauksessa oli säilytyksen aikana neljä kuollutta poroa. Hän kiisti laiminlyöneensä eläinsuojelun velvoitteita ja sen, että porojen olosuhteet olisivat olleet puutteellisia.

- Kiistän aiheuttaneeni poroille kärsimystä ja tuskaa sekä aitauksen ylitäytön ja tilanahtauden, ja sen, että porot eivät olisi saaneet syötävää eikä juotavaa sekä, että toiset porot olisivat kävelleet henkitoreissaan olevien porojen päällä.

Syyttäjän ja tarkastuseläinlääkärien mukaan näin on kuitenkin tapahtunut.

Nylkyporukan esimies todistajana

Syyte on sen verran vakava, että syytettyjen - toimitusjohtajan, tuotantopäälliklön ja kuljetuspäällikön - oli oltava oikeudessa henkilökohtaisesti vastaamassa syytteeseen. Oikeus päättää myöhemmin, onko syytettyjen oltava oikeudessa henkilökohtaisesti myös seuraavissa istunnoissa.

Käsittely jatkuu Rovaniemen käräjäoikeudessa perjantana sekä viikon kuluttua 26.elokuuta ja 8.syyskuuta.

Todistajina kuullaan muun muassa nylkyporukan esimiestä ja kahta tarkastuksen tehnyttä eläinlääkäriä.

Lapin Lihan poroskandaali kehittyi päivä päivältä. Tapahtumaketju alkoi perjantaina 7.marraskuuta 2008 ja paljastui maanantaina 10.marraskuuta, kun tarkastuseläinlääkäri tuli uudelleen paikalle.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Mykkänen

Lue seuraavaksi