Asuntomessujen ensimmäiset rakentajat ovat ekotehokkaita

Tampereella vuonna 2012 järjestettäville valtakunnallisille asuntomessuille on valittu ensimmäisten 24 tontin rakentajat. Valituista rakentajista kolme tavoittelee nollaenergiataloa ja seitsemän passiivienergiataloa. Loputkin talot ovat A-luokan matalaenergiataloja.

asuntomessut

Yhteensä 30:lle pientalotontille haki kesäkuun määräaikaan mennessä 76 rakentajaa. Tässä vaiheessa rakentaja valittiin 24 tontille, joista 22 on omakotitonttia ja kaksi yhtiömuotoista paritaloa.

- Vielä vapaaksi jääneille tonteille löydetään rakentajat jo jätettyjen tonttihakemusten joukosta, uskoo projektipäällikkö Arto Vuorijärvi.

Alueelle rakentuu sekä kivi- että puutaloja. Seitsemällätoista valitulla rakentajalla on yhteistyökumppanina talotehdas tai muu rakennusalan yritys.

Pientalojen lisäksi Tampereen messuille rakentuu kolme kerrostalokohdetta, joiden rakentajat on valittu aikaisemmassa vaiheessa.

Messujen teemat näkyvät suunnitelmissa

Tampereen asuntomessujen teemoina ovat kansainvälisyys - asumisen ideoita maailmalta, puutarhakaupunki - luonto olohuoneena sekä ekotehokas asuminen - tekniikka tukena. Arto Vuorijärven mukaan teemat näkyivät hakemuksissa.

- Kansainväliset virtaukset tulivat esille etenkin sisustus- ja pihasuunnitelmissa. Myös rakentajien joukossa on ulkomaalaistaustaisia ihmisiä. Pihasuunnitelmat olivat monissa hakemuksissa jo pitkälle mietittyjä ja hyötypuutarhat yleisiä, kertoo Vuorijärvi.

Messualueen katujen ja kunnallistekniikan rakentaminen alkaa tulevana syksynä ja talonrakentajat pääsevät tonteilleen huhtikuussa 2011. Kaikki on valmista viimeistään kesällä 2012 Tampereen asuntomessuporttien avautuessa.

Lähteet: YLE Tampere