Suomi avaa teknologiamarkkinoita Brasiliaan

Brasilian huikealla vauhdilla kasvavasta öljunporausbuumista halutaan siivu myös Suomeen. Maailman suurimpiin energiayhtiöihin kuuluva Petrobras on vieraillut viikon ajan Suomessa tutustumassa meriteknologian alan yrityksiin ja tutkimuslaitoksiin.

tiede
Raisiolainen laivasuunnitteluyritys Deltamarin
Raisiolainen laivasuunnitteluyritys Deltamarin on tehnyt töitä brasilialaisten kanssa ennenkin. Nyt toivotaan uusia tilauksia Suomen ahdingossa olevalle laivateollisuudelle.YLE / Jussi Kallioinen

Brasilian merialueella on hurjasti öljyä, jota pumpataan ylös kiihtyvällä vauhdilla. Petrobras on kovaa vauhtia nousemassa maailman energiayhtiöiden kolmen suurimman joukkoon.

Ainakin kasvu- ja investointivauhdissa se on omaa luokkaansa. Lähimmän viiden vuoden aikana yhtiö investoi 220 miljardia dollaria uusiin laitteisiin ja tutkimukseen.

Petrobras on vieraillut tätä ennen aniharvaan Euroopassa, hehkuttaa Finpron Latinalaisen Amerikan aluejohtaja Matti Landin. Taustalla on ministeri Väyrysen viime syksyn vierailu Brasiliaan, joka poiki yhtiön vastavierailun Suomeen.

Laivasuunnittelu kiinnostaa

Tällä viikolla Petrobrasin delegaatiot ovat vierailleet kuudessakymmenessä yrityksessä, lähinnä Lounais-Suomen alueella.

Brasilialaisia kiinnostaa lähinnä Turun seudulla vahvana elävä laivasuunnittelu, Satakunnassa korkealle kehitetty painekattilateknologia, porvoolainen huippuluokan öljyntorjuntaosaaminen sekä korroosionkestävien metallien käsittelytaito.

Brasiliassa on vahva meriteollisuusosaaminen, mutta kapasiteetti loppuu kesken. Suomesta halutaan lähinnä osaamista, ei niinkään valmiita tuotteita.

Raisiolainen Deltamarin on ollut brasilialaisten kanssa tekemisissä ennenkin. Toimitusjohtaja Mika Laurilehti toivoo, että 220 miljardin investointipotista heltiäisi edes pieni siivu suomalaisille.

Petrobrasin vierailun isäntänä toimi Finpro ja vierailuviikko päättyi perjantaina 20.8. seminaariin Naantalissa.

Lähteet: YLE / Lassi Lähteenmäki