Thaimaa kiristänyt netin valvontaa levottomuuksien jälkeen

Thaimaassa sananvapautta on rajoitettu merkittävästi kevään poliittisten levottomuuksien jälkeen. Esimerkiksi väkivaltaisuuksien riippumatonta tutkimusta vaativat eivät saa ääntään kuuluviin. Tiukimmin Thaimaassa valvotaan lausuntoja, jotka koskevat kasvavan arvostelun kohteeksi joutunutta kuningashuonetta.

Ulkomaat
Thaimaalainen mies etsii tietoa Googlesta.
Narong Sangnak/EPA

Junya Yimprasert on tunnettu thaimaalainen kansalaisaktivisti, joka kevään poliittisen kriisin jälkeen on asettunut vapaaehtoiseen maanpakolaisuuteen ja tekee parhaillaan tutkimustyötä Suomessa.

Hän on pettynyt punapaitojen mielenosoitukset kukistaneeseen Abhisit Vejjajivan hallitukseen ja vaatii riippumatonta kansainvälistä selvitystä siitä, kuinka huhti- ja toukokuun mellakoissa kuolleet 90 ihmistä menettivät henkensä.

- Lähes kaikkien kuolleiden perheet vaativat tutkimusta siitä mitä tapahtui. Silminnäkijäkertomusten mukaan sotilaat ampuivat useimpia päähän, Junya sanoo.

Vaatimuksia ei hänen mukaansa kuulla, koska paikalliset tiedotusvälineet eivät voi toimia vapaasti. Hallituksen arvostelu onkin siirtynyt verkkoon, esimerkiksi YouTubeen ja Facebookiin, Junya sanoo.

Verkossakaan keskustelu ei kuitenkaan ole vapaata. Huhtikuun jälkeen Thaimaassa on viranomaisten mukaan suljettu ainakin 1 300 verkkosivua, ja verkkoa valvomaan on perustettu erityinen elin. Aktivistit puhuvat paljon suuremmasta suljettujen sivustojen määrästä.

Kuningashuoneen loukkaamisesta ankarat rangaistukset

Kaikkiaan verkkosivustoja on suljettu kymmeniätuhansia vuoden 2006 sotilasvallankaappauksen jälkeen. Usein perusteena on Thaimaan majesteettirikoslaki, eli laki, jonka mukaan kuninkaan, kuningattaren tai kruununprinssin arvostelusta voi saada enimmillään jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Absoluuttinen monarkia lakkautettiin Thaimaassa jo vuonna 1932, mutta maassa voimassa oleva majesteettirikoslaki on maailman tiukin.

Junya Yimprasert kuuluu niihin kansalaisaktivisteihin, jotka ovat avoimesti kääntyneet Thaimaan monarkiaa vastaan. Hän on kirjoittanut kuningashuonetta arvostelevan pamfletin, jonka takia hän ei uskalla palata Thaimaahan.

Junyan mukaan Thaimaassa eivät ole nyt vastakkain kansa ja huono hallitus vaan kansa ja kuningasperhe, joka on erittäin haavoittuvassa tilanteessa. Perinteisesti erittäin arvostettu kuningas Bhumibol on ollut sairaalassa viime syksystä asti ja monarkian tulevaisuus huolestuttaa. Vaikka monet thaimaalaiset yhä ovat aitoja monarkisteja, on tabun murtumisesta merkkejä.

- Kuningashuone pelkää nyt syntynyttä kansanliikettä, koska kuningashuone ei ole saanut valtaansa turvautumalla kansaan vaan armeijaan, Junya arvostelee.

Armeijan ja monarkian vahva asema Thaimaassa juontaa juurensa kylmän sodan vuosiin, jolloin monarkiaa vahvistettiin Yhdysvaltain tuella vastapainona Kaakkois-Aasiassa levinneelle kommunismille. Demokraattiset ja sotilashallitukset ovat ottaneet Thaimaan historiassa toisistaan mittaa monasti ennenkin.

Joidenkin arvioiden mukaan entiseen pääministeriin Thaksin Shinawatraan tukeutunut punapaitaliike on muuttunut ainakin osin monarkian vastaiseksi sosiaaliseksi liikkeeksi, koska kuningas ei tuominut siviilien ampumisia kevään mielenosoituksissa.

Lähteet: YLE Uutiset