1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Atlantiltakin löytyi jätepyörre

Tyynen valtameren lisäksi myös Atlantin keskelle on kertynyt valtava muovijätepyörre. Asia on tiedetty jo 1980-luvulta lähtien, mutta vasta nyt jätepyörteen rajat on saatu suunnilleen selville, kertoo Independent-lehti.

Jätettä kelluu eniten 22. ja 32. leveyspiirin välillä. Rannikolla jätettä on niukemmin, mutta keskellä merta runsaasti.

Jätepyörteen itäreunaa ei ole vielä määritelty tarkasti. Yhdysvaltain Massachusettsissa toimivan Sea Education Associationin tutkijat ovat tehneet tutkimuspurjehduksia jätemassan laajuuden selvittämiseksi. Itäreunan määrittely ei onnistunut.

Jätelautan koko vastaa Tyynenmeren keskellä kelluvaa jätemassaa, joka on viime vuosina saanut suurta huomiota ympäristöntutkijoiden parissa. Jätelautta syntyy, kun merivirtaukset kokoavat mantereilta ja laivoista veteen päätyvän jätteen yhteen.

Jätepyörre koostuu lähinnä isommista esineistä hajonneista muovihiukkasista, joiden koko on korkeintaan muutamia millimetrejä. Muovi on laadultaan yleensä joko polyetyleeniä tai polypropyleeniä, jotka ovat vettä kevyempiä. Muovi kelluu siis pinnan lähellä.

Tutkijoita ihmetyttää, että vaikka 22 vuoden tutkimusaikana merestä löytyneen jätteen määrä on kasvanut 60 prosenttia, on sitä silti vähemmän kuin yhteiskuntien muovinkäyttö on lisääntynyt. Tutkijat olettavat, että joko jäte on hajonnut niin pieniin osiin, ettei se tartu tutkijoiden verkkoihin tai sitten muoviin kertyy muuta meren materiaa niin paljon, että se lopulta painuu pohjaan ja häviää sedimenttikerroksiin.

Tutkijat eivät kuitenkaan usko, että ongelmaa olisi millään tavalla saatu hallintaan.

Pienten muovihippusten uskotaan olevan meriluonnolle vielä suurempi ongelma kuin suuret muovikappaleet, sillä mikroskooppisissa osissa muovi siirtyy ravintoketjussa eliöstä toiseen.

Tutkimus on julkaistu Science-tiedelehdessä.