Rajattoman laulu soi ympäri maailman

Lauluyhtye Rajaton on palannut maailmakiertueelta. Suunnitteilla on nyt joulukonserttien sarja ja uusi levy on tulossa lokakuussa. Samassa kokoonpanossa esiintyminen on hionut yhtyeen toimivaksi paketiksi.

Rajaton (Lauluyhtye)
Kuvassa Virpi Moskari ja Ahti Paunu YLE Keski-Pohjanmaan studiossa.
Virpi Moskari ja Ahti Paunu Rajaton -yhtyeestä.YLE / Anssi Leppänen

Yhtyeen laulajat Virpi Moskari ja Ahti Paunu tunnustavat, että a capella musiikkia esittävä Rajaton on elänyt marginaalimusiikin edustajaksi odottamattoman pitkään.

- Ei edes käynyt mielessä, että tästä tulisi ammatti ja vielä näin monivuotinen, sanoo Ahti.

Yhtye löysi toisensa allunperin samassa kamarikuorossa laulamalla. Vuosien mittaan kokoonpano ei juurikaan ole muuttunut. Aivan alkuvuosista on tapahtunut vain pari vaihdosta.

- On hyvä, että kokoonpano on pysynyt samana. On kehittynyt samankaltaiset harjoitusmetodit, kertoo Virpi.

Yhdessä laulamisen luontevuuden VIrpi Moskari sanoo huomanneensa muun muassa silloin, kun Essi Wuorela oli äitiyslomalla ja hänellä oli yhtyeessä tuuraaja, silloin laulajilla riitti yhteensovittamista.

Hyvästä yhteishengestä huolimatta kaikkea ei tehdä yhdessä.

- Toisistamme pidämme, mutta nykyisin olemme vapaa-aikanamme hieman vähemmän keskenämme tekemisissä kuin aikaisemmin, sanoo Ahti.

Esiintymistahti on kova ja laulaminen vaatii veronsa.

- Me yritämme rajoittaa esiintymisiä niin, että niitä olisi korkeintaan kolmena päivänä peräkkäin. Enempää ääni ei kestä, toteaa Ahti jykevällä bassoäänellään.

Iso omena kutsuu taas pian

Juuri päättyneellä maailmankiertueellaan Rajaton huomasi, että a capella -laulun ystäviä löytyy kaikkialla. Yhtye esiintyi matkan aikana muun muassa Pohjois-Amerikassa Finnfestissä siellä asuville suomalaisille.

- Oli kyllä liikuttavaa laulaa siellä suomeksi suomalaistaustaisille ihmisille, hehkuttaa VIrpi.

Syksyn mittaan yhtye aikoo ennättää Suomen keikkojensa lisäksi myös New Yorkiin laulamaan Abba-konsertin New Your Pops -orkesterin kanssa.

Englannin kieli taipuukin Rajattoman suuhun hyvin kansainvälisillä ja kotimaisilla areenoilla. Lokakuussa ilmestyvän Tarinoita -levyn lauluista neljä on englanninkielistä.

- Tämä on hyvin henkilökohtainen kaikille. Tämä on ensimmäinen levy, jonka olemme taloudellisesti ja taiteellisesti itse tuottaneet, sanoo Ahti.

Luvassa on siis entistä enemmän Rajattoman kuuloista musiikkia, lupaavat sekä Ahti Paunu ja Virpi Moskari.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa