Lukija janoaa vertahyytävää jännitystä

Peitto tutisee, kylmä hiki puskee pintaan, siltikään yön pimeinä tunteina hyvää dekkaria ei voi jättää kesken. Kirjailija Juha-Pekka Koskisen mukaan kello yhdentoista brunssi on dekkaristille liian aikainen.

Juha-Pekka Koskinen
J.P. Koskinen ja varjo rapuilla
J.P. KoskinenYLE / Salla Vuolteenaho

- Kun lukija ostaa kirjan, se tietää, että siinä tapahtuu murha ja sitä lähdetään selvittämään. Dekkarien suosio perustuu tuttuuteen, sanoo kirjailija ja rikosromaaneja tutkinut Juha-Pekka Koskinen.

Jännittäväviä ja eteenpäin vieviä jännityskirjoja luetaan, sen kertoo jo suurimpien kirjakauppojen TopTen-listat. Yli puolet kymmenestä suosituimmasta kirjasta on jännityskirjoja.

Koskinen on kirjoittanut oppaan kohti täydellistä rikosromaania ja tutkinut mikä juuri murhassa viehättää lukijaa.

- Jo aikoinaan on päätelty, että jännityskirjan rikoksen tulee olla murha. Vähäisempi rikos ei riitä, murha on tarpeeksi lopullinen. Se luo äärimmäisen jännityksen lukijalle, Koskinen kuvailee.

Lukija jää koukkuun

Koskisen mukaan murha on rikoksena niin jännittävä, että lukija jää koukkuun. Mutta niin saattaa käydä myös kirjailijalle. Useat dekkarikirjailijat kirjoittavat samasta komisariosta tai rikosetsivästä, joka kirja toisen jälkeen selvittää murhia.

- Kun kirjailija luo maailman kertaalleen, hän huomaa että se kantaa useammankin kirjan verran. Ja jos lukijat tykkäävät, niin kirjailija saattaa jäädä koukkuun, Koskinen naurahtaa.

Kirjailija saattaa keskittyä kirjoittamiseen niin, että yö saattaa kulua koneen ääressä naputtaen. Aamuherätys saattaa tuntua vaikealta.

- Kun yön pimeydessä ja hiljaisuudessa rasahduksetkin kuuluu, niin kyllähän se luo kirjoittamiseenkin sellaista omanlaista tunnelmaa, kuvaa Koskinen.

Murha aamiaisella -dekkaribrunssi sunnuntaina 22.8.2010 Kirjan aika -festivaalilla.

Lähteet: YLE Häme / Salla Vuolteenaho