1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravut

Häme on julistettu rapumaakunnaksi

Häme on julistautunut lauantaina rapumaakunnaksi Hämeenlinnassa. Härkätien rapujuhlaa vietetään Hämeenlinnan keskustassa niin kadulla kuin ravintoloissakin. Aika näyttää, josko juhlasta tulee jokavuotinen rapukarnevaali.

ravut
Kolme keitettyä rapua lautasella
YLE / Mari Siltanen

Rapumaakunta sai toki myös oman rapukuninkaan. Härkätien rapujuhlien ja rapumaakunnan ensimmäiseksi rapukuninkaaksi valittiin opetusneuvos Raimo Honkavuori Hämeenlinnasta.

Ikänsä ravustaneen, rapuja harrastaneen ja myös ruoanystävänä tunnetun Honkavuoren tehtävänä on kuninkuusvuotensa aikana tehdä rapuja tunnetuksi kouluissa ja oppilaitoksissa.

Hämeenlinnan lauantainen Härkätien rapujuhla tuo ravun esille sekä ruokana että kulttuurina. Muun muassa HämeMenu-ravintoloiden keittiömestarit loihtivat torilla rapuherkkuja julkkisvieraiden ja tunnettujen hämäläisten kanssa. Tuottajatorilta puolestaan löytyvät sadonkorjuun lähiruokaherkut.

Itseoikeuttu rapumaakunta

Rapumaakunta-hankkeen idean isänä on ravintoloitsija Veikko Lindholm, jonka mukaan Kanta-Häme on itseoikeutettu rapumaakunnan titteliin.

- Tämän julistautumisen pohjana on se, että sillä on todellista pohjaa. Kanta-Häme on vahvaa rapualuetta ja hyvällä syyllä voidaan sanoa, että Kanta-Häme on Suomen rapumaakunta, sanoi Veikko Lindholm Yle Radio Hämeen taannoisessa haastattelussa.

Hämeen alueelta saadaankin noin puolet koko maan rapusaaliista ja saalistetaan jopa 70 prosenttia maan täpläravuista.

Maakuntajohtaja Juhani Honka ihmettelee, että meni näin kauan ennen kuin maakunnassa oivallettiin maakunnan vahvuus rapujen osalta.

- Oma vankka uskoni on se, että tästä tulee meille hyvä maakunnan markkinointi- ja vetovoimajuttu. Muiden maakuntien ravunystävät kokoontuvat elokuussa meidän rapukarnevaaleille ja raharikkaat ulkomaalaiset meidän ravintoloihimme. Näin me profiloimme maakuntaa ja Hämeenlinnaa ravuilla hyvin vahvasti, Juhani Honka maalailee.

Rapu ei ole vain herrojen herkku

Jotta rapukarnevaali-idea toteutuisi, tuore rapukuningas muistuttaa, että rapu pitää säilyttää tapahtuman keskiössä. Rapua pitää myös löytyä silloin joka paikasta.

- Siitä pitää tehdä oikein sellainen kansanjuhla, Honkavuori kannustaa.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén puolestaan muistuttaa, että ravut eivät ole vain herrojen herkkua. Rapujen nauttiminen voitaisiinkin kansanomaistaa, sillä rapu on hyvä raaka-aine siinä missä muutkin suomalaiset herkut.

Lue seuraavaksi