Hyppää sisältöön

EK: Eläkeiän nosto välttämätöntä

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaatii eläkeiän nostamista. EK:n lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen muistuttaa perjantain Kansan Uutisissa, että Suomen kanssa vastaavassa tilanteessa olevassa Saksassa on väläytetty jopa 70 vuoden eläkeikää.

Laatunen pitää eläkeiän nostamista välttämättömänä. Kantaansa hän perustelee muun muassa väestön ikääntymisellä ja työeläkemaksun nousupaineella.

- Mitä kauemmaksi tätä välttämätöntä ratkaisua lykätään, sen vaikeampia ja kovempia ratkaisut tulevat olemaan, Laatunen toteaa Kansan Uutisissa.

Laatunen tuo haastattelussa esille Saksan, sillä Saksa ja Suomi ovat hänen mukaansa samanlaisessa tilanteessa esimerkiksi väestön ikääntymisen suhteen. Saksassa eläkeikä ollaan nostamassa 65 vuodesta 67:een, mutta asiantuntijoiden mielestä sen pitäisi olla 70 vuotta.

- Saksan tie on meidänkin tiemme eläkepolitiikassa.

SAK: Työelämän ongelmat ovat muualla

Suomessa pitää Laatusen mielestä säilyttää joustava eläkkeelle siirtyminen, mutta alaikärajaa tulee nostaa huomattavasti. Hänen mukaansa työuran pidentäminen alapäästä, työhyvinvoinnin kehittäminen ja työttömyyden nujertaminen ovat tärkeitä tavoitteita, mutta ne eivät ole riittäviä ratkaisemaan ongelmia.

Laatunen toivoo erityisesti työmarkkinajärjestöiltä toimia ison eläkeratkaisun aikaansaamiseksi.

- Mutta jos järjestöt ovat kykenemättömiä sopimaan, niin hallituksen velvollisuus on päättää, Laatunen sanoo.

Ainakaan SAK:n mielestä työelämän ongelmat eivät ratkea vain eläkeikää nostamalla.

- Toivottavasti EK puuttuu yhtä innokkaasti työkyvyttömyyseläkkeiden syiden poistamiseen, koska se on se suurin ongelma. Sieltä ihmiset joutuvat keskimäärin 52-vuotiaina eläkeelle työkyvyttömyyden takia. Se on se suurin ongelma, ei se eläkeiän nosto. Siihen pitää kaikki voimavarat laittaa, sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.