Verottaja saamassa oikeudet tarkistaa pankkitilit

Hallitus lupaa lisää tehoa talousrikosten torjuntaan. Verottajalle ollaan antamassa oikeus saada pankeista nykyistä laajemmin tietoja muun muassa asiakkaiden rahaliikenteestä. Talousrikollisuuden asiantuntija pitää muutosta merkittävänä uudistuksena.

talous
Osa verkkopankin nettisivusta.
Hallitus lupaa lisää tehoa talousrikosten torjuntaan. Verottajalle ollaan antamassa oikeus saada pankeilta nykyistä laajemmin tietoja asiakkaiden rahaliikenteestä. Myös pitkään esillä ollut rakennusalan käännetty arvonlisävero aiotaan nyt toteuttaa.

Verottajalle on vuosikymmeniä vaadittu oikeutta kerätä pankeista vertailutietoja asiakkaiden tileistä, siis ilman varsinaista verotarkastusta pankkiin ja ilman, että verottajan tarvitsisi yksilöidä kenen tilitiedoista on kysymys. Tähän asti vaatimus on aina tyssännyt pankkisalaisuuteen ja muun muassa pankkien ja Keskuskauppakamarin jyrkkään vastustukseen. Nyt muutos on toteutumassa.

Talousrikollisuuden asiantuntija, nykyisin konsulttiyrityksen toimitusjohtajana toimiva Markku Hirvonen pitää muutosta merkittävänä.

- Tämä on viranomaisille erittäin tärkeä toiminnan tehostamiskeino, Hirvonen sanoo. Hänen mielestään pankkisalaisuutta ei murreta enempää kuin ennenkään.

- Ainoat, joiden pitäisi olla muutoksesta huolissaan ovat ne, joilla on pimeää rahaa peiteltävänä, Hirvonen toteaa.

Ruotsissa uudistus paljasti miljardien rahavirrat

Nykyisin verottaja saa pankkitilitiedot ainoastaan yksilöimällä kohteen. Muutoksen toteuduttua verottaja voi lähteä hakemaan yleisesti vaikka rahasuorituksia Liechtensteinista Suomeen.

Näin verottaja pystyisi helpommin kaivamaan esiin ilmiöitä, jotka on tähän asti pysyneet pitkälti pimennossa.

Ruotsissa vastaava tietojensaantioikeus paljasti heti miljardien kruunujen pimeät rahavirrat.

Hirvosen mukaan näyttää siltä, että meillä tarvitaan aina lamakausi jotta näihin asioihin puututaan.

- Edellisen kerranhan harmaaseen talouteen kiinnitettiin todella paljon huomiota vuoden 1990, eli edellisen laman jälkeen, Hirvonen sanoo.

Hallituksen budjetti lupaa myös kuusi miljoonaa euroa poliisille ja oikeuslaitokselle, jotta talousrikosten selvittämiseen saataisiin vauhtia. Nykyään talousrikoksen tutkinta ja oikeuskäsittely kestää keskimäärin kuudesta seitsemään vuotta.

Lähteet: YLE Uutiset