Avohoitopotilaille mielenterveyspalveluja tekstiviesteillä

Sairaanhoitopiireissä aloitellaan kokeilua, jossa avohoidossa oleville mielenterveyskuntoutujille aletaan lähettää tekstiviestejä. Viestien on tarkoitus kannustaa selviämään arjen askareista sekä muistuttaa lääkityksestä ja hoitoajoista.

Kuva: Heli Mäkikauppila

Kolmivuotisen tutkimuksen aikana on mahdollista kokeilla myös kahdensuuntaista viestintää, jolloin potilas voi vastaanottamisen lisäksi lähettää hoitajalle viestejä. Turun yliopiston tutkimukseen houkutellaan syksyn aikana mukaan kaikkia sairaanhoitopiirejä.

- Tarkka sisältö suunnitellaan yhdessä potilaiden ja henkilökunnan kanssa. Sen perusteella määräytyy se, toimiiko viestiliikenne yhteen vai kahteen, sanoo hoitotieteen laitoksen professori Maritta Välimäki Turun yliopistosta.

Alkuvaiheessa mukaan otetaan hiljattain sairaalahoidosta avohoitoon siirtyneitä psykoosipotilaita, joiden sairaalaan paluuta on tarkoitus ennaltaehkäistä. Perimmäinen ajatus tutkimuksessa on hyödyntää riittävän yksinkertaista teknologiaa mielenterveyspotilaiden hoitoon sitouttamiseen.

- Joskus panostetaan hienoihin laitteisiin, mutta käytännössä niitä on liian vaikea käyttää. Nyt kokeillaan, onko tekstiviesti helppo keino ja auttaako se potilaita. Esimerkiksi hammashuollon ajanvarauksessa tekstiviestit ovat jo käytössä, mutta nyt niitä kokeillaan mielenterveystyössä, Välimäki kertoo.

Tekstiviestien sisältö voi olla mitä vain aina mattojen tamppauksesta tai kaupassa käynnistä siihen, että muistutetaan seuraavasta tapaamisajasta tai lääkityksen ottamisesta.

Viesteillä ei korvata tapaamista kasvokkain

Turun kaupungin psykiatrisen erikoissairaanhoidon puolella kokeiluun suhtaudutaan myönteisesti, vaikka viestit aiotaan pitää melko etäisinä ja käyttää niitä lähinnä lääkäri- ja laboratoriokäynneistä muistuttamiseen.

- Idea kuulostaa hyvältä ja uskon, että tämä on psykoosipotilaiden kohdalla ihan varteenotettava vaihtoehto, pohtii psykiatrisen kuntoutuspoliklinikan apulaisosastonhoitaja Eija-Marikki Rosling.

Sekä tutkijat että hoitohenkilökunta vakuuttavat, että tekstiviesteistä ei etsitä kustannuspaineissa henkilökohtaisten tapaamisten tai muiden tärkeiden hoitomuotojen korvaajaa, vaan viestien on määrä olla helppo lisä olemassaolevan hoidon ohella.

- Ei ole missään nimessä tarkoitus, että tekstiviesti korvaisi tapaamisia. Kyllä edelleen kahdenkeskinen vuorovaikutus on tärkein tapa, Rosling sanoo.