Asuntorakentaminen roimassa nousussa

Asuntorakentaminen lisääntyy tänä vuonna jopa kolmanneksen viime vuodesta. Rakennusalan mukaan sen runsas vuosi sitten alkanut kriisi on nyt jo ohi. Tierakentamiselle on sen sijaan edelleen luvassa synkkeneviä aikoja kuntien säästöjen takia.

talous
Laastia saavissa
Rakennusteollisuuden mukaan asuntojen tuotantotarpeesta ollaan oltu muutama vuosi jäljessä. Pääekonomistin mukaan tuotantotarve on 30 000–35 000 asuntoa vuodessa

Rakennusalalla nopeita käänteitä on riittänyt. Lähes seinään törmäyksen jälkeen rakentaminen ja varsinkin asuntorakentaminen ovat taas reippaassa nousussa.

Rakennusalan suhdanneryhmän tuoreen arvion mukaan tänä vuonna aletaan rakentaa 30 000:ta uutta asuntoa. Se on noin 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Rakennusalan suhdanneryhmässä eli tuttavallisesti Raksu-ryhmässä ovat edustettuna valtion, alan tutkijoiden ja rakentajien asiantuntijat.

Rakennusteollisuus ry:n pääekonomistin Bo Salménin mukaan rakentamisen nopea käänne ei tuota ongelmia esimerkiksi kustannusten nousuna.

- Ei meidän mielestämme, koska asuntojen tuotantotarve on 30 000–35 000 asuntoa vuodessa. Tästä vauhdista on oltu muutama vuosi jäljessä.

Vuokra-asuntojen tukea jatkettava

Bo Salmén muistuttaa, että kovanrahan rakentamisen piristyessä valtion elvytystarve kyllä vähenee, mutta ei lopu.

- Tuen tarve on väistymässä, mutta kyllä vuokra-asuntoja pitäisi meidän näkemyksemme mukaan rakentaa ensi vuonna sama määrä kuin tänä vuonna.

Vuokra-asuntotarve ei ole vähentynyt, mutta ensi vuoden budjetissa valtion tuki niiden rakentamiseksi on vähentymässä tämän vuoden 10 000:sta ensi vuoden 6 500 asuntoon. Luvussa ovat mukana myös niin sanotut välimallin asunnot, jotka voidaan muuttaa myöhemmin omistusasunnoiksi.

Vain talonrakennus on vauhdissa

Toisin kuin talojen rakentajilla, teiden ja ratojen rakentamisessa synkkyys vain jatkuu.

- Kyllä me arvioimme, että vuosi 2011 tulee olemaan vielä vaikeampi kuin tämä vuosi, jos mahdollista. Elpyminen alkaa sitten 2012 ja sen jälkeisinä vuosina, summaa Destian varatoimitusjohtaja Hannu Kulju.

Maarakentajien pelastus ovat uudet ratahankkeet ja ydinvoimalat, mutta niihin päästään käsiksi vasta parin vuoden kuluttua. Väylärakentamisen tukeminen ei ole pystynyt paikkaamaan sitä aukkoa, jonka kuntien säästäminen omassa rakentamisessaan jätti.

Mutta Raksu-ryhmän mukaan varsinkin asuntorakentamisen vedossa koko rakennusala nousee tänä ja ensi vuonna selvään nousuun. Kriisi on siis päättynyt, vaikka toissa vuoden kulta-aikoihin rakentajilla on vielä matkaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Parviala