Sinisorsa ja tavi ovat tavoitelluimpia

Vain kolmannes metsästäjistä jättäytyy pois sorsajahdista. Sinisorsa ja tavi ovat viikonvaihteessa käynnistyneen vesilintujahdin halutuinta saalista. Metsähanhea saa saalistaa vasta syyskuun kymmenentenä.

sinisorsa
Sorsanmetsästystä.
Tommi Parkkinen/Yle

Syksyn varsinainen metsästyskausi käynnistyi perjantaina, kun sorsastus alkoi. Sepelkyyhkyä on saanut metsästää jo kymmenen päivän ajan. Sorsastus saa liikkeelle arviolta kaksi kolmannesta metsästäjistä. Keski-Suomessa sorsajahtiin osallistuu toistakymmentä tuhatta metsästäjää.

Maakunnan niukkaravinteiset vedet eivät juuri houkuttele metsästäjiä maakunnan ulkopuolelta. Vesilintukannat ovat kuitenkin haapanaa lukuunottamatta hyvät. Saaliina halutuimpia ovat sinisorsa ja tavi. Molempien poikueet ovat isoja ja hyvin kehittyneitä.

Sorsajahdin onnistumisessa olennaista on lajintunnistus, lyhyet ampumamatkat ja koira mukana.

Elokuun 20. päivästä alkaen on saanut metsästää heinäsorsia, taveja, heinätaveja, jouhisorsia, lapasorsia, haapanoita, telkkiä, punasotkia, tukkasotkia, nokikanoja, meri- ja kanadanhanhia sekä merilinnuista haahkoja. Metsähanhen metsästys siirrettiin tänä vuonna Keski-Suomessakin alkamaan vasta syyskuun 10. päivänä. Metsästävät törmäävät hanhiin Keski-Suomessa todennäköisimmin Suomenselän alueella.

Allin, isokoskelon ja tukkakoskelon metsästys alkaa vasta syyskuun 1. päivänä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi