Keskiaikainen koulupäivä toi ritarit Hurttalaan

Ritareita, savenvalua, karstausta, kehräystä, seppä, taikuri - keskiaika kävi kylässä Hurttalan koululla. Elämyksellinen oppipäivä omasta historiastamme painui lasten mieliin kuin veitsi voihin. Elävä aikakone auttaa lapsia ymmärtämään menneisyyttä ja arvostamaan kädentaitoja.

keskiaika
keskiaika-asuinen pikkupoika ja haarniskoitu mies
Neljäsluokkalainen Julius Tast on ihaillut ritareita jo pikkupojasta. Julius kelpaisi Jaakko Nuotion alias Jean Parisot de la Valetten apupojaksi!YLE / Nina Keski-Korpela

Hurttalan koululaisten päivä alkoi keskiaikavaelluksella läheiselle kivikirkolle. Osa pienistä ja suurista vaeltajista oli pukeutunut teemapäivän mukaisesti. Keskiaikaisen messun jälkeen oppilaat pääsivät muun muassa karstaamaan lampaanvillaa neitokoulun rouvien opastuksella, katsomaan taistelevia ritareita ja tekemään persoonallisen amuletin savesta.

Mukana touhuissa olivat myös Vekan sisarukset Linda ja Laura. Viidesluokkalaiselle Lindalle keskiaikainen koulupäivä oli jo tuttu juttu. Sen sijaan ekaluokkalainen pikkusisko-Laura osallistui historiapäivään ensimmäistä kertaa.

- Erilainen koulupäivä on ihan mukava. Päivän aikana me kierrellään erilaisissa kohteissa, katsotaan ritareita, taikureita ja muita, kertoo Linda.

- Meidän luokka on jo nähnyt taikurin. Se taikoi Valtterin nenästä pari rahaa ja mun kaveri sitten veti aika monen korvasta rahaa. Sitten me ollaan tehty savesta joku koru, luettelee Laura päivän puuhia.

Elettiin sitä ennenkin

Keskiaikaisuus sopii hyvin Hurttalan koululle, koska opinaho sijaitsee aivan Hattulan keskiaikaisen Pyhän Ristin kirkon kupeessa, sanoo rehtori Marko Seppälä.

Keskiaikapäivää on vietetty Hurttalan koulussa jo ainakin kuuden vuoden ajan. Ajatus keskiaika-koulupäivän viettämisestä syntyi aikanaan vanhempainyhdistyksessä. Rehtorin mukaan oman historian tuntemisen lisäksi lapsien on tärkeää oppia, että ennen elettiin eri tavalla.

- Kun aikakonetta ei ole keksitty, niin tämä keskiaika-koulupäivä on meidän aikakoneemme, millä me koetamme saada lapset siirtymään toiminnallisella ja elämyksellä tavalla ajassa taaksepäin.

- Toivon, että lapset voivat päivän aikana kokea sellaisen eräänlaisen kiireettömyyden ja näkevät, millä tavalla asioita on ennen tehty. Lapset pystyvät keskiaikaväen ja työpajojen avulla siirtymään ajassa kauassa taaksepäin.

Historia vie mennessään

Hattulalainen keramiikka-alan artesaani Piela Auvinen osallistui Hurttalan keskiaika-koulupäivään yhdessä miehensä Peter Rautasen kanssa. Hurttalasta pariskunta matkaa Hämeenlinnaan keskiaikamarkkinoille. Historia on koko perheen elämäntapa.

- Historia vie ensin käden ja sitten koko ihmisen, nauraa Auvinen.

Hän itse hurahti ensin keramiikan historiaan ja nyt mukaan ovat tulleet muut käsityöt. Mies on hurahtanut jousiammuntaan ja on apupoikana esimerkiksi tässä savityöpajassa.

- Siinä kohtaa, kun tuntee omat juurensa, niin siinä vaiheessa alkaa myös ymmärtää nykyisyyttäkin paremmin. Se on minusta paras juttu tässä historian elävöittämisessä. Ja minusta lapset saavat tästä ihan hirveästi juuri sen takia, että he ovat tutustuneet siihen, mitä esi-isät ovat joskus tehneet. Minusta tuntuu, että tämä parantaa kulttuurin tuntemista ja itsetuntoakin.

Lähteet: YLE Häme / Anne Niskanen