1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Esan satelliitti meni mykäksi

Euroopan avaruusjärjestö Esan painovoimasatelliitti ei pysty lähettämään tietoa maahan, kertoo BBC. Viime vuonna laukaistuun satelliittiin on iskenyt tietokonevika jo toista kertaa.

Kuva: EPA/ ESA - HANDOUT

Esa kertoo olevansa vaikeassa tilanteessa, mutta pitää yhteyden korjautumista todennäköisenä. Painovoimasatelliitti Gocen tehtävänä on kartoittaa tietoa ilmasto- ja merentutkimukseen maapallon painovoimakentästä. Gocella on keräämättä vielä kolmannes niistä tiedoista, mitä sen laukaisulla tavoiteltiin.

Yhteys maahan ei ole toiminut yli kuukauteen, ja Esan arvion mukaan korjaustyö kestää vähintään syyskuun puoliväliin. Aiemmin tänä vuonna satelliittiin iski hämmentävä mikrosiruvika, jonka ratkomisen ajaksi laite on siirretty toimimaan varmennusjärjestelmässä.

- Turhauttaa, kun miettii kaikkea Gocen innovaatisiin osiin mennyttä työtä – kaikki se toimii täydellisesti ja sitten vikoja iskee täysin perustekniikassa, suree Goce-hankkeen johtaja Rune Floberghagen BBC:lle.

Gocen suunnitteluun ja rakentamiseen on osallistunut 45 eurooppalaista yritystä, myös satelliitin ohjelmistoja tehnyt suomalainen Space Systems Finland.