1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Maarit Tastula

Maarit Tastula: Ruoka on rakkauden asia

EU arjessa -tapahtumaa Kokkolassa juontavalle Maarit Tastulalle ruoka on ensisijaisesti tunnekysymys. Taloudellinen ostaja tunnustaa turvautuvansa myös eineksiin ja ihmettelee puuroa kouluruokalistalla.

Kuva: Tommi Taipale

Lähiruoka, mutta erityisesti tunnelma vetää kesäisin torille. Ruoka ei ole Tastulalle pelkkä järjen asia, terveyskysymys, kauppapolitiikkaa eikä edes hintakysymys.

- Se on tunnekysymys. Ruoka on ensisijaisesti rakkauden asia.

Keskiviikkona kokkolalaislähtöinen toimittaja Maarit Tastula katseli vanhan kotikaupunkinsa toria:

- Kokkolan tori näyttää pikkuisen pienemmältä kuin Tammelan tori. Mutta kun äkkiä silmäilen, niin kyllä täällä kaikki kunnon tavara olevan paikallaan. Ja mukavinta on, että täällä on pienten tuottajien tuotteita. Se on sympaattista.

Ekonomisuus on ekologisuutta

Tastula kertoo kulkevansa ruokaostoksilla tarjousten perässä.

- Olen miettinyt paljon, että ehkä taloudellisuus on keskipohjalaista perintöä. Ja ekonomisuushan on myös ekologiaa eli ympäristöystävällisyyttä. Katson kyllä, että ruokaa ei heitettäisi hirveän paljon menemään, sillä se on mielestäni suuri synti. Kun ajattelee, miten valtavasti luonnonvaroja ja energiaa menee valmistusketjuun ja sitten ruokaa vain heitetään surutta viimeisen myyntipäivän jälkeen roskiin monista kaupoistakin, se on surullista.

Kotimaisuuskin on Tastulalle tärkeää ja merkitsee myös maukkautta.

- Kun ruoka matkustaa pitkän matkan, niin kyllähän laadulle siinä matkalla täytyy jotain tapahtua, vaikka ketju olisi kuinka huolellisesti suunniteltu.

- Peruna on tärkeää, sen pitää olla kotimaista. Mansikan ja muutenkin marjojen ja sienten kanssa olen aika tarkka. Mutta kyllä minä arjen pikavalinnoissa perheen kanssa kiireessä eläessä olen aika syntinen eli eineksiä kuluu, jatkaa Tastula.

Mihin menee salaattiraha?

Toisaalta lastensa arjen kautta Tastula tarkkailee kouluruokailun laatua. Ongelmaksi hän kokee Tampereella sen, että kunta säästää nimenomaan laadussa.

- Suomi elää hyvinvointinsa kukoistuksessa ja silti meillä on tarjota lapsille pelkkää puuroa ja salaattiin ei aina ole varaa. Mihin kaikki se raha menee, jos ei se mene ruokaan, joka on kuitenkin elämän perusasia? hän kummastelee.