1. yle.fi
  2. Uutiset

Nykylelut jättävät lapsen katsojaksi

Ennen oli mollamaija, hiekkalapio ja ämpäri sekä pussillinen legoja lapsen lelulaatikossa. Nykyään lasten leluista on tullut kilpavarustelua ja monista lelulaatikoista löytyy toinen toistaan erikoisempia ja pomppivia härveleitä, jotka laulavat ja tanssivat. Nykylelut jättävät lapsen entistä enemmän katsojan rooliin.

Kotimaan uutiset
YLE / Janne Langen

Heinolainen erityislastentarhanopettaja Satu Järvinen kertoo, että nykyaikaiset lelut eivät jätä lapselle tarpeeksi tilaa leikkiä.

- Mielikuvitukselle jätetään vähemmän tilaa. Hyvin valmiit lelut leikkivät lapsen puolesta. Ne voivat olla kivoja esittelytavaroita joita voi muille lapsille esimerkiksi päiväkodissa näyttää. Leluja varmasti ihaillaan ja niillä saa huomioita, mutta ei niillä yleensä leikitä, toteaa Järvinen.

Toinen toistaan erikoisemmat härvelit ovat vallanneet yhä suuremman tilan monen lapsen lelulaatikosta. Päiväkotien lelupäiville tuodaan yhä useammin myös tällaisia leluja.

- Lelupäivästä saattaa nopeasti tulla sellaista kilpavarustelua, että aina pitäisi olla uutta näytettäväksi. Jossain päiväkodeissa on siirrytty teemalelupäivään. Lelujen toivotaan liittyvän, jollain tavalla samaan aiheeseen jotta voidaan rakentaa leikkiä yhdessä.

Erityislastentarhanopettaja Järvinen uskoo, että lapsi rakentaa kuitenkin leikin melkein mistä vain kunhan siihen annetaan mahdollisuus.

- Jos tarjolla on pelkästän leluja, jotka tekevät kaiken lapsen puolesta, niin ei se houkuttele leikkiin. Päiväkodeissa majan rakennus on edelleen hirveän suosittua jos vain kankaita löytyy ja paikka mihin majan virittää.

- Se on meidän aikuisten vastuulla, että minkälaisia virikkeitä ja leluja me lapsille tarjoamme. Sellainen lelu on hyvä, jota voi käyttää monella tavalla. Lapset tykkäävät kankaista, pahvilaatikoista ja erilaisista rakennusmateriaaleista. Lapsi voi siitä tehdä sellaisen joka on sillä hetkellä mielenkiinnon kohde.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi