Kaupunkilaiset pitävät cityketuistaan

Kaupunkilaiset pitävät pihoillaan liikkuvista ketuista. Tämä selviää Turun yliopiston tutkijan tekemän kyselytutkimuksen alustavista tuloksista.

Kotimaa
kettu talon pihalla Turussa
Tämä kettu ikuistettiin kesäkuisena aamuna talon pihalla Turun Kuuvuoressa. Talon emäntä arveli pihalle jätetyn roskapussin houkutelleen ketun paikalle.Markus Lahtinen

Kaupungilla yöaikaan liikkuville ketut ovat jo tuttu näky. Kaupungissa ketut tyytyvät pienempään reviiriin, joten niitä on taajemmassa kuin maaseudulla.

Turussa ja muissa kaupungeissa ketut alkoivat yleistyä 90-luvun alussa. Turun yliopiston tutkija Kati Miettisen mukaan ketusta pidetään vaikka se on petoeläin.

- Ketut ovat aika sympaattisen oloisia eläimiä. Varmaan saduissa olleet söpöt ketut luovat sieltä lapsuudesta asti kuvan, että kettu on mukava eläin ja vaaraton ihmisille.

Kaupunkirepolaisten ruokavalio muodostuu myyristä, rotista ja rusakoista.

- Täällä kaupungissa on paljon ravintoa. Ketut ovat myös oppineet väistämään autoja. Aikuiset ketut opettavat pennuille, miten elää kaupungissa, joten uusi sukupolvi elää paremmin kuin edelliset, kertoo Miettinen.

Taksikuskit tottuneet jo kettuihin

Kettuja on helppo havaita, sillä ne liikkuvat myös päivisin, kun taas supikoirat ja mäyrät liikkuvat yöaikaan. Kati Miettinen valmistelee väitöskirjaansa ja kerää edelleen ihmisten havaintoja ketuista, mutta kaikki eivät jaksa niistä enää edes raportoida.

- Joissakin kaupunginosissa näkee kettuja päivittäin. Jos asukkaat näkevät kettuja yhtä usein kuin naapurin kissoja, niin ei siitä jakseta lähettää sähköpostia, sanoo Miettinen.

Kettujen määrän kasvua kuvaa hyvin myös se, että turkulaiset taksikuskit näkevät niitä lähes joka yö.

- Heillä menisi koko työaika siihen, jos he kirjaisivat kettuhavaintojaan, hymähtää Miettinen.

Kettujen lisäksi myös mäyrät saavat kaupunkilaisten sympatiat puolelleen. Sen sijaan kaupunkialueella liikkuviin supikoiriin ja kissoihin suhtaudutaan huomattavasti varautuneemmin.

Miettisen mukaan kaupunkilaiset suhtautuvat negatiivisesti supikoiraan, koska he tietävät sen olevan vierasperäinen laji. Vapaana kulkevista kissoista ei taas pidetä sen takia, että ne käyttävät vessoinaan lasten hiekkalaatikkoja.

Ketun hyvä maine vaarassa

Suhtautuminen kettuihin saattaa tulevaisuudessa muuttua, jos myyräekinokokki leviää Euroopasta Suomeen. Myyräekinokokki on loinen, jota levittävät myyrät ja ketut. Ihmiselle tartunta voi hoitamattomana olla jopa tappava. Loinen on yleistynyt Euroopassa ja yhdeksi syyksi on epäilty kettukantojen kasvua.

Loisen leviäminen estäisi marjojen syönnin metsästä tai niiden käytön keittämättöminä.

- Jos näin käy, niin ketut voivat levittää myyräekinokokkia. Tässä tapauksessa syksyinen marjastus uhkaisi jäädä kokonaan pois, koska loiset voivat tarttua marjoista ihmiseen.

Lähteet: YLE Turku / Simo Kymäläinen