Rautavaaran vaiettu ooppera vihdoin esitykseen

Säveltäjä Einojuhani Rautavaaran unohdettu ooppera Kaivos kuullaan tänä syksynä ensimmäistä kertaa yleisön edessä. Tampereen Filharmonian syyskuussa esittämä teos valmistui jo 60-luvulla, mutta sitä pidettiin aikanaan liian arkaluontoisena.

kulttuuri
Orkesteri soittamassa
Tampere Filharmonia -orkesteri.Petri Juntunen

Rautavaaran ensimmäistä oopperaa Kaivos (1957/63) ei ole koskaan esitetty oopperanäyttämöllä. Vuonna 1963 siitä tehtiin Seppo Wallinin ohjaama televisioversio.

- Hämmästyin, kun kuulin Einojuhani Rautavaaralta, että hänen ensimmäinen oopperansa on jäänyt kokonaan esittämättä livenä. Sävellysajankohdasta aavistin, että kyseessä on oltava parhainta Rautavaaraa, kertoo Tampere Filharmonian kapellimestari Hannu Lintu.

Suomen Kansallisoopperan haluttomuus ottaa Kaivosta ohjelmistoonsa voi juontua poliittisesta varovaisuudesta, sillä oopperan juonen taustalla on Unkarin kansannousu vuonna 1956.

- Kaivos kertoo hienolla tavalla sen, ettei vallankumous milloinkaan ole yksinkertainen asia. Totalitarisminkin keskellä aina jollain menee kohtuullisen hyvin, ja joillakin huonosti. Kun hallinto hajoaa, joku voittaa aina ja joku häviää, valottaa kapellimestari Lintu.

Kaivoksen äänimaailma on poikkeuksellinen, sillä siinä on vain yksi naisrooli. Sen tulee esittämään sopraano Johanna Rusanen-Kartano.

Rautavaara tunnetaan tuotteliaana oopperasäveltäjänä. Hän on itse kirjoittanut libretot kuuteen tärkeimpään oopperaansa. Kaivoksen materiaalista on syntynyt kaksi ekspressiivistä jousiorkesteriteosta Canto 1 ja Canto 2 vuonna 1960.

Lähteet: YLE Uutiset