Pakistanin tulva tuhonnut toista miljoonaa hehtaaria viljelyksiä

Pakistania jo lähes kuukauden ajan riivannut tulva on tuhonnut tai vaurioittanut viljelyksiä 1,72 miljoonan hehtaarin alueella, arvioi maatalousministeriö. Viljelysmaata on Pakistanissa yhteensä 23 miljoonaa hehtaaria. Pahimmat tuhot ovat aiheutuneet riisisadolle.

Ulkomaat
Näkymä Shahdadkotin tulvan alle jääneisiin alueisiin tiistaina. Tulvat vaikuttavat pelkästään Sindhin maakunnassa lähes neljän miljoonan ihmisen elämäänMatiullah Achakzai / EPA

Tulvat ovat tuhonneet riisisadon yli 600 000 hehtaarin alueelta. Pilalle on mennyt viranomaisten arvion mukaan noin 1,5 miljoonaa tonnia riisiä. Pakistan on suuri riisinviejä, mutta tulvatuhojen vuoksi vientiin jää vain vähäinen määrä riisiä normaalivuosiin verrattuna.

Suurta tuhoa on aiheutunut myös puuvilla-, sokeriruoko- ja maissipelloille.

Pakistan ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF neuvottelevat tällä viikolla keinoista helpottaa maan tilannetta. Keinovalikoimaan saattavat kuulua lainanmaksuohjelman helpottaminen tai hylkääminen sekä uudet lainat. IMF:n kaksi vuotta sitten Pakistanille antama kymmenen miljardin dollarin eli noin 7,8 miljardin euron laina saatetaan uusia. Pakistanin arvioidaan tarvitsevan tulvatuhojen korjaamiseen miljardeja euroja.

Pakistan oli asettanut talouskavutavoitteekseen tälle vuodelle 4,5 prosenttia, mutta arviot toteutuvasta talouskasvusta ovat 0 - 3 prosenttia.

Tulvat vaivaavat etelää

Tulvissa on kuollut ainakin 1 500 ihmistä, ja katastrofi on vaikuttanut jopa 20 miljoonan pakistanilaisen elämään. Arviolta kuusi miljoonaa pakistanilaista on jäänyt kodittomaksi. YK arvioi, että ainakin 1,5 miljoonaa ihmistä hoidetaan sairauksien, kuten ripulin, koleran ja iho-oireiden vuoksi. Miljoonat ihmiset tarvitsevat ruokaa, puhdasta juomavettä ja suojaa

Pohjois- ja Keski-Pakistania vaivanneet tulvat ovat siirtyneet nyt eteläisen Pakistanin riesaksi, ja pelkästään Sindhin maakunnassa tulvat vaikuttavat lähes neljän miljoonan ihmisen elämään.

Sadat tuhannet ihmiset ovat paenneet tulvia Sindhin maakunnasssa, ja heitä on asutettu muun muassa kouluihin. Osa ihmisistä on kuitenkin joutunut etsimään suojaa esimerkiksi puiden alta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP