1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Virus tuhosi ruskomäntypistiäiset

Ruskomäntypistiäistuhot jäävät tänä vuonna selvästi odotettua vähäisemmiksi. Ruskomäntypistiäiskannassa levisi luontainen virus, joka tappoi touko-kesäkuun aikana toukat lähes joka puolella.

luonto
Ruskomäntypistiäinen.
Marko Melto / Yle

Täksi kesäksi pelättiin, että tuhot laajenevat entisestään, koska vuosi 2009 oli todella paha, kertoo Etelä-Pohjanmaan Metsäkeskuksen metsänhoitopäällikkö Antti Pajula. Toisin kuitenkin kävi.

Virus levisi toukkia nopeammin

Ruskomäntypistiäiskannassa leviävää virusta havaittiin jo viime vuonna, ja tänä kesänä se levisi nopeammin kuin toukat. Virus estää toukkia luomasta nahkaansa.

- Toukalla on viisi kehitysastetta. Kun se kasvaa, se luo nahkansa ja tämä virus estää nahan luonnin. Kun nahka ei vaihdu ja toukka syö, se yksinkertaisesti räjähtää, Pajula kertoo.

Tuhot silti mittavat

Viruksesta huolimatta ruskomäntypistiäiset ehtivät aiheuttaa kaikkiaan noin 30 miljoonan euron kasvutappiot, Pajula arvioi.

Virus levisi touko-kesäkuussa käytännössä kaikkialle, missä toukkiakin esiintyy ja keskeytti syönnin. Niinpä Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla tuhot jäivät kahta edellisvuotta pienemmiksi. Keski-Suomessa, mihin toukat ovat myös levinneet, tuhot kuitenkin pahenivat viime kesästä. Seuraavana vuonna tuhot saattavat jäädä jo hyvin pieniksi.

- Ainakin minä olen ensi kevään suhteen toiveikas, että kantaa ei ole ollenkaan tai hyvin vähän.

Vahingoista voi nyt esittää vain arvioita, todelliset kasvutappiot selviävät myöhemmin. Puita ei ole kuitenkaan kuollut kuin yksittäisiä, ja muutaman vuoden päästä neulasisto on vahvistunut ja kasvustot palautuvat ennalleen, Pajula arvioi.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi