Polkupyöräviesti ajaa lähiruokaa suurkeittiöihin

Lähiruuan asiaa ajetaan jälleen eteenpäin polkupyöräviestillä. Vaalasta maanantaiaamuna lähteneen viestin tavoitteena on saada erityisesti kuntien ja valtion suuret ruokapalveluyksiköt huomaamaan lähellä tuotetun ruuan käyttömahdollisuudet.

lähiruoka
YLE / Kalle Heikkinen

Vaikka hankintalaki ei salli paikallisten tuottajien suoraa suosimista, on lähiruuan käyttöön olemassa kiertoteitä, esimerkiksi ruokalistojen rakentaminen läheltä saatavien raaka-aineiden varaan. Tämä on onnistunut esimerkiksi Vaalassa, sanoo kunnan ruokapalvelupäällikkö Leena-Kaisa Pärkkä-Hietala.

- Ruokalista voidaan suunnitella niin, että se mahdollistaa lähellä tuotetun ruuan, esimerkiksi perunan, käytön joka päivä. Se on mielestäni terveellisempää ja parempaa kuin se, että tuodaan tuhansien kilometrien päästä esimerkiksi riisiä tänne ruokapöytään.

Lähiruoka ei ole välttämättä tavallista kalliimpaa

Vaala on onnistunut tuottamaan omat ateriansa lähiruokaakin käyttäen koko maan keskiarvoa edullisemmin, eli lähiruoka ei edes ole kallista.

- Valtakunnassa yhden aterian raaka-ainekustannus kouluruokailuissa on 67 senttiä. Viime vuonna Vaalassa raaka-ainekustannus oli 66 senttiä, eli se siitä kalleudesta. Jokainen tietää nykyään sen, että palkkakustannukset ovat suurin kustannus kaikessa palvelutuotannossa. Ruokalistasuunnittelulla ja sillä, että käytetään edullisia puuro- ja keittopäiviä ja välillä on vähän arvokkaampia päiviä, pääsemme sellaiseen hintakeskiarvoon, että ei tarvitse hävetä yhtään.

Kriisi voi viedä riisin ruokapöydästä

Lähiruuan suosimista kunnan tai valtion hankinnoissa voidaan perustella myös kriisiajan ruuantuotantovalmiudella, sanoo Pärkkä-Hietala.

- Jos tuomme kaiken ruuan rajojen takaa tähän maahan, miten pystymme hoitamaan suomalaisen ruokahuollon katastrofin tullessa? Tarvitsemme omavaraisuutta ja Suomessa tuotettuja elintarvikkeita tulevaisuudessakin. Ruokalistan ja raaka-aineiden suunnittelulla voidaan vaikuttaa myös terveydentilaan. Kun ruokaa tehdään perusraaka-aineista, sen koostumus sekä suolan ja mausteiden määrä tiedetään eikä säilöntäaineita varmasti käytetä niin paljoa. Näin voimme parantaa hyvinvointia ja terveyttä.

Lähiruokaviesti päättyy Helsinkiin perjantaina 27.elokuuta.

Lähteet: YLE Kainuu / Ville Kinnunen