Rajatietokin on kansansivistystä

Tampereen työväenopistossa on jo parinkymmenen vuoden aikana tarjottu opintoja myös rajatiedon alueelta. "Huuhaa" herättää kritiikkiäkin, mutta rehtori Matti Saaren mukaan opiston tehtävä ei ole heristellä sormea vaan tarjota sitä, mikä ihmisiä kiinnostaa.

Opintoihin Ilmoittautuminen
Kristallipallo
AP Graphics Bank

Työväenopiston tämän syksyn kursseilla voi perehtyä esimerkiksi astrologian ja numerologian kiemuroihin. Kaikkia tarjonta ei miellytä.

- Tämä on ihan jokavuotinen ilmiö. Syksyisin käydään aina kovaa debattia siitä, kuinka vapaa sivistystyö voikaan hairahtua tällaiseen huuhaahan, Matti Saari huokaa.

Rehtori Saaren mukaan vanhan ajan kansansivistystä kaipaavien tulisi muistaa, että nyt eletään hyvin erilaista aikaa kuin opiston aloittaessa 111 vuotta sitten.

- Ei meidän tehtävämme ole enää toimia sensoreina ja kertoa ihmisille, mitä he haluavat opiskella vaan tarjota ihmisille sitä, mitä he haluavat opiskella.

Opiston edellinen rehtori Pertti Timonen kehotti aikanaan kaikkia kansalaisia osallistumaan "huuhaakursseille".

- Hän ajatteli, että kiinnostus uuden oppimiseen voisi herätä juuri sitä kautta, ja jatkossa ihmiset eksyisivät toisillekin kursseille, Matti Saari kertaa edeltäjänsä ajatuksia.

Puukäsityöt ja kielet haluttuja

Syyskausi alkaa työväenopistoissa perinteisellä ilmoittautumisruuhkalla. Tämän vuoden ilmoittautumiset on jaettu neljälle eri päivälle, minkä toivotaan helpottava alkupäivien painetta.

- Muutamat kurssit täyttyvät ensimmäisten viiden minuutin aikana, ja siitä syntyy helposti sellainen virheellinen kuva, että meille on vaikea päästä opiskelemaan, rehtori selittää ilmoittautumispäivien jakamispäätöstä.

Ensimmäisinä täyttyvät perinteisesti puukäsityökurssit. Kielten puolella kovinta kisaa käydään espanjan ja ranskan alkeiskurssien paikoista.

Jos paikkaa ei ilmoittautumispäivinä heltiä, kannattaa silti olla kuulolla myöhemmin.

- Usein varsinkin hieman iäkkäämpi opiskelijaväki saattaa jättää kurssin kesken, kun huomaa uuden kielen olevan yllättävän hankala. Alussa ilman paikkaa jäänyt saattaa siis päästä mukaan myöhemmin, kun kursseille tulee keskeytysten myötä väljyyttä, Matti Saari vinkkaa.

Jotain uutta, jotain vanhaa...

Opiston listoille pyritään keksimään jotain uutta joka vuosi.

- Haluamme olla ajan hermolla. Esimerkiksi liikuntapuolella tapahtuu koko ajan jotakin uutta. Yleisöluentorintamalla tämän vuoden lippulaivateemana on downshifting, Saari kertoo.

Elämänhallintakurssit nostavat suosiotaan jatkuvasti, ja nykyään työväenopistoissa keskitytään niin faktatiedon kuin hyvinvointiasioidenkin oppimiseen.

- Ihminen on henkinen ja fyysinen kokonaisuus, siksi molemmat puolet ovat opistossakin läsnä.

Jonkin verran kursseja jää aina toteutumatta, koska opiskelijoita ei löydy tarpeeksi. Matti Saari ei näe tätä ongelmana.

- Sehän osoittaisi sen, että meillä ei ole rohkeutta kokeilla mitään uutta, jos jokainen kurssi aina toteutuisi, rehtori sanoo.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén