1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin Lihan rikosjutussa enää yksi oikeusistunto

Lapin Lihan porojen rääkkäämisjutussa on enää yksi oikeuden istunto, joka on kuudes syyskuuta. Kihlakunnansyyttäjä Aila Paloheimo sanoo, että käsittely eteni ensimmäisessä käsittelyssä joutuisasti. Lapin käräjäoikeus ehti kuulla ensimmäisessä kaksipäiväisessä käsittelyssä neljää todistajaa.

Lapin Liha
Porot.
Seppo Nykänen

Käräjäoikeudessa esitettiin syyte ja puolustuksen puheenvuorot sekä neljää todistajaa.

Oikeus kuuli viime perjantaina todistajina kahta teurasporojen aitauksessa käynyttä tarkastuseläinlääkäriä ja kahta eläinkuljetusauton kuljettajaa.

Kuljettajat vahvistivat syytteenalaisen teon tapahtumaviikonloppuna marraskuussa 2008 kuljetetut porojen määrät.

Tarkastuseläinlääkärit: Määräyksiä rikottiin

Eläinlääkärit todistivat, että aitauksessa oli satoja poroja liikaa, ja että porot olivat veden täyttämällä lattialla kylki kyljessä viikonvaihteen ajan eikä niillä ollut kuivaa makuupaikkaa. Todistajien mukaan poroilla ei myöskään ollut ruokaa eikä juomaa.

Säädösten mukaan poroilla on oltava juotavaa kaikissa olosuhteissa ja ruokaa, kun ne joutuvat olemaan aitauksessa yli vuorokauden.

Eläinlääkäreiden mukaan toiset porot olivat kävelleet tilanahtaudessa loukkaantuneiden ja henkitoreissaan olleiden porojen päällä. Neljä poroa kuoli ja yhdeksän loukkaantunutta jouduttiin lopettamaan.

Todistajien mukaan tilanahtaus oli niin suuri, että myös aitauksen käytävät olivat täynnä poroja. Määräysten mukaan käytävien pitää olla aina vapaana.

Syytetyt kiistävät eläinlääkärien todistuksen

Syytetyt, toimitusjohtaja Jukka Kristo sekä tuotantopäällikkö ja kuljetuspäällikkö ovat kiistäneret eläinlääkärien kertomukset. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä mihinkään lainvastaiseen tekoon.

Lapin Lihan teurasaitauksessa oli eläinlääkärien mukaan 849 poroa, vaikka aitaus oli mitoitettu enintään 500 porolle.

Lapin Lihan johtokolmikkoa syytetään eläinsuojelurikoksesta, joka on tehty syytteen mukaan joko tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta.

Poroisäntäkin todistajana

Viimeisessä käräjäoikeuden istunnossa 6. syyskuun kuullaan vielä todistajia sekä syyttäjän ja syytettyjen loppulausunnot.

Todistajina kuullaan muun muassa läänineläinlääkäriä, Lapin Lihan nylkyporukan esimiestä ja yhden paliskunnan poroisäntää.

Lapin Liha on rovaniemeläinen lihanjalostamo, joka on myös Suomen suurin poronlihanjalostuslaitos.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Mykkänen

Lue seuraavaksi