1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arto Halonen

”Kaiken kauniin pitää antaa kukoistaa”

Arto Halonen teki tositapahtumiin perustuvan elokuvan Kellokosken mielisairaalassa eläneestä Anna Lappalaisesta, joka uskoi, tai ainakin uskotteli uskovansa, olevansa ihka oikea prinsessa.

Arto Halonen
Elokuvaohjaaja Arto Halonen seisoo Harjavallan elokuivateatterin edustalla.
Prinsessa-elokuvan ohjaaja Arto Halonen.YLE / Karri Laihonen

- Anna Lappalainen oli poikkeuksellisen persoonallinen henkilö, joka vietti yli 50 vuotta Kellokosken mielisairaalassa ja hänestä tuli legenda. Hän paransi ympäristöään ja loi positiivista kauneutta. Hän pystyi kukoistamaan, vaikka järjestelmä yritti murtaa hänet ja antoi hienon esimerkin siitä, että erilaisuutta sekä erilaista kauneutta pitää vaalia, sanoo ohjaaja Arto Halonen.

Halonen on myös käsikirjoittanut tarinan yhdessä Paavo Westerbergin ja Pirjo Toikan kanssa. Siinä missä elokuva on Anna Lappalaisen alias Prinsessan elämänkerta, on se katsaus psykiatrisen hoidon historiaan.

- Idea elokuvaan lähti ehdottomasti Anna Lappalaisen hienon tarinan kautta. Se hauskuutti ja kosketti. Lähtökohta oli tehdä valoisa ja liikuttava elokuva hänestä ja sitä kautta peilata näitä tärkeitä mielenterveysteemoja, jotka ovat tätä päivää.

Fiktiota pitkästä aikaa

Prinsessa saa ensi-iltansa 10. päivä syyskuuta. Prinsessa on ohjaaja Arto Halosen ensimmäinen fiktiivinen teatterielokuva.

- Telkkariin olen tehnyt fiktioita, mutta viimeisestäkin on aikaa 15 vuotta. Oli raikastavaa tehdä fiktiota ja työskennellä näyttelijöiden kanssa pitkästä aikaa, kertoo Halonen.

- En silti niin hirveästi lähde erittelemään fiktiota ja dokumenttia vaan puhun elokuvasta. Dokkareissanikin yhdistelen näitä eri lajeja, ja pyrin Prinsessaankin tuomaan joitain dokumenttielokuvien tekemisestä opittuja ja positiiviseksi havaittuja elementtejä.

Erilainen kauneus

Ohjaaja miettii, että elokuvan sanoma on loppujen lopuksi se, että erilainen kauneus pitää osata tunnistaa, osata hyväksyä ja sitä pitää osata tukea. Kysymys on yksinkertaisuudessaan erilaisuuden hyväksymisestä, suvaitsevaisuudesta.

- Esimerkiksi minä itse en löydä välttämättä sitä erilaista kauneutta kaikista ihmisistä niin helposti. Saatamme olla sokeita sille ja lähdemme nujertamaan sitä, Halonen pohtii.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi