Maailman paras puuro vaatii pitkää pinnaa

Tällä reseptillä puuron tekemiseen menee vuosi, mutta lopputulos on varmasti hyvä.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Hyvä uunipuuro vaatii tarpeeksi isot hiutaleet.
Hyvä uunipuuro vaatii tarpeeksi isot hiutaleet.YLE / Paavo Häikiö

Hyvä puuro vaatii hyvät raaka-aineet. Aloita kaurahiutaleiden valmistuksella:

1. Kasvata vanhaa isoa kauralajiketta puhtaalla suomalaisella pellolla.

2. Yritä EU-paperitöiltä ehtiä pellolle puimaan kaura.

3. Kuivata kaura 14-15% kosteuteen. (Tänä vuonna kuivan kesän ansiosta kuivatusta ei tarvita.)

4. Kuori kaura kahteen kertaan 1920-luvulta peräisin olevalla kuorimakoneella.

5. Litistä kaura. Älä höyrytä.

6. Pussita ja kanna keittiöön.

Vaihtoehtoisesti voit kysellä suoraan joltain maalaismyllyltä hiutaleita tai etsiä jonkun pikkuputiikin, joka myy tuoreita höyryttämättömiä kaurahiutaleita.

Markettien puurohiutaleet eivät kelpaa, koska ne ovat höyrytettyjä. Marketit eivät myy höyryttämättömiä hiutaleita "huonon säilyvyyden" takia. Tämä johtuu siitä, että niissä ei ole säilyvyyttä pidentäviä lisäaineita, eli näitä E 123 -tyyliin numeroituja aineita. Voit kuitenkin huoletta ostaa lisäaineettomia hiutaleita, koska ne säilyvät ainakin kolme kuukautta ja viileässä pidempään. Marketeille tämä ei riitä, vaan vaaditaan vuoden säilyvyyttä.

Valmista Myllärin vaimon uunipuuro oheisen reseptin mukaan.

Resepti on peräisin porvoolaisen Strömsbergin myllyn vanhan myllärin vaimolta. Strömsbergin mylly on Suomen toiseksi vanhin toiminnassa oleva mylly. Sen juuret ulottuvat varmuudella 1500-luvulle ja joidenkin arvioiden mukaan paikalla oli mylly jo 1300-luvulla.

Miksi sitten näin valmistettu puuro on muita parempaa ? Vastaus on yksinkertaisesti se, että näin valmistetussa puurossa on kauran oma maku tallella. Hiutaleelle kun ei käytännössä ole tehty muuta kuin kuorittu. Jyvän kaikki terveelliset ominaisuudet ja maku ovat vielä tallella.

Lähteet: Yle / Paavo Häikiö