1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Esikoisohjaaja sai tähtihetken Sveitsissä

Suomalainen joulupukkielokuva Rare Exports sai yleisöltä lämpimän vastaanoton elokuvajuhlilla Sveitsin Locarnossa. Ohjaaja Jalmari Helander kuvailee tunteidensa vaihdelleen ensiesityksen aikana kauhusta huumaan.

kulttuuri
Rare Exports

Maailman suurimmassa ulkoilmakatsomossa esitetty ensi-iltaelokuva pokkasi arvostetun Variety-lehden Piazza Grande -palkinnon.

Esikoisohjaaja ja käsikirjoittaja Jalmari Helanderin ensimmäinen pitkä elokuva kertoo tarkasti varjellusta joulun salaisuudesta, joka on kaivettu Napapiirille, lähes viidensadan metrin syvyyteen.

Locarnon elokuvajuhlilla nuori esikoisohjaaja koki elämänsä tähtihetkiä 8 000 ihmisen edessä. Helander kertoo aluksi säikähtäneensä, kun yleisö käveli ulos esitystauolla ennen hänen elokuvansa alkamista.

- Fiilikset olivat aluksi ihan käsittämättömän jännittävät. Piazza oli aivan täynnä ihmisiä ja odotin, että kuinkahan monta jää katsomaan meidän elokuvaa. Kauhukseni näin, että porukkaa lähti pois, Helander kertoo.

Yleisö eläytyi

Elokuvan alkaessa katsomo oli kuitenkin uudestaan täynnä. Yleisön reaktiot esityksen aikana jäivät ohjaajan mieleen.

- Se oli niin kuin huuma. Eläytyminen elokuvaan oli todella massiivinen ja niin paljon hienompi kuin edes uskalsi toivoa. Ne olivat jättiläismäisen hienoja hetkiä, ehkä hienoimmat elämässäni, Helander kertoo.

Elokuvan Suomen ensi-ilta on 3. joulukuuta. Aikuisten jouluelokuva on kuvattu Pohjois-Norjassa ja sen on tuottanut Cinet.

Suomenkielisen elokuvan traileri ilmestyy ensi viikolla.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi