ITE-taide vaatii kädentaitoja ja laajaa aihetarjontaa

ITE-taide on nostamassa päätään suomalaisessa taidekulttuurissa. Kuka tahansa voi olla ITE-taiteilija, mutta virallisesti ihmisestä tulee ITE-taiteilija vasta sitten, kun joku on hänet "keksinyt".

kulttuuri
ITE-taiteilija Vesa Väänäselle töiden nimet ovat todella tärkeitä. Muun muassa teokset "Vertansa vailla oleva lentäjä" ja "Filosofikylpy" löytyvät Heinolasta aseman alueen puistosta.
ITE-taiteilija Vesa Väänäselle töiden nimet ovat todella tärkeitä. Muun muassa teokset "Vertansa vailla oleva lentäjä" ja "Filosofikylpy" löytyvät Heinolasta aseman alueen puistosta.YLE Lahti / Tea Manninen

”Itse Tehty Elämä”- eli ITE-taide, on itseoppineiden nykykansantaiteilijoiden omaksi ja muiden iloksi luotua taidetta, jolla ei ole mitään akateemisia rajoituksia.

Heinolalainen Vesa Väänänen on aloittanut ITE-taiteilun 90-luvun puolivälissä. Usean ammattinimikkeen kautta ITE-taiteilijaksi päätynyt Väänänen on taiteillut noin kolmisensataa teosta.

- Minulla on puutarhurin, levyseppähitsaajan ja hienopuusepän koulutukset. Niiden kautta minulla on kädentaidot käsitellä eri materiaaleja.

Aiheita avaruusolennoilta

Väänäsen teokset ovat esinekoosteita, joihin on käytetty paljon eri materiaaleja. Teoksista löytyy muun muassa autojen ja polkupyörien osia, taloustyökaluja sekä puuta. Osa töistä on maalattu, osa on ruosteista metallia.

- Joskus ruosteiset osat ilmentävät tarkoitustaan paremmin. Materiaali ei ole merkittävää, vaan se mitä teoksella haluaa sanoa, Väänänen selittää.

ITE-taiteilijat ottavat usein teoksillaan kantaa yleisiin puheenaiheisiin ja ilmiöihin. Mistä ideat töihin tulevat?

- Ne vaan tulevat jostain. Avaruusolennot varmaan lykkäävät ideoita säteellä päähän, Väänänen naureskelee.

- Media on täynnä uutista ja sanaleikkiä, joista kehitellä ideoita. Aihetarjontaa kyllä on enemmän, kuin mitä ehtii tehdä.

ITE-taide kiinnostaa

Väänäsellä on Heinolan Aseman alueen puistossa näyttely ympäri vuoden. ITE-taide tuntuu kiinnostavan kävijöitä vauvasta vaariin.

- Joka päivä tässä käy ihmisiä katselemassa. Värit houkuttelevat lapsia, ja ilmeisesti teknisyys koukuttaa miehiäkin kulttuurin pariin, Väänänen pohtii.

ITE-taide onkin nostanut Väänäsen mukaan päätään myös ihan yleisesti koko Suomessa.

- Suomessa on varmasti satoja ITE-taiteilijoita, mutta kaikki eivät ole vielä esillä. Kuka tahansa voi olla ITE-taiteilija, jos vaan alkaa tehdä taidetta omaksi ilokseen, Väänänen kertoo.

- Joka viikko saa lehdistäkin lukea jostain joko taiteeseen tai vaatteisiin keskittyneestä ITE-taiteilijasta. ITE taitaa olla jo melkein muotisana.

Suuria tunteita ja pieniä budjetteja

ITE-taiteilijoilla ei ole Suomessa liittoa tai yhdistystä, joka keräisi taiteilijat yhteen tai jakaisi tukia. Itseoppineilla taiteilijoilla onki tiukka budjetti.

- Materiaaleista suurin osa mitä käytetään ovat ilmaismateriaaleja. Maalit tietysti maksavat, mutta menetelmät ja muut materiaalit eivät ole kovin kalliita. Enemmän tähän tulee kulutettua aikaa ja mielenterveyttä, Väänänen selittää hymyssä suin.

Mikä sitten ajaa tekemään romusta taidetta pienellä budjetilla?

- Se on tekemisenhalu tai joskus jopa -pakko. Toisinaan tuntuu, ettei ole elämää ilman taiteen tekemistä. Eihän kukaan tätä leipätyökseen tee, tai tekisi varmaan jos sillä kunnolla tienaisi. Mutta kyllä tämä on enemmän tämmöistä ITE-hommaa.

Lähteet: YLE Lahti / Tea Manninen