Merimetsojen tilastointiin halutaan parannusta

Merimetsojen määrä on viime vuodet ollut kasvamaan päin. Merenkurkussakin merimetsoja on useita satoja pareja, mutta määrä on pysynyt viime vuodet lähes samana. Todellista merimetsojen määrää on kuitenkin vaikea tietää.

Merimetso (Kalastus)
Merimetsoyhdyskunnissa on satoja lintuja.
Merimetsoyhdyskunnissa on satoja lintuja.YLE
Merimetsoyhdyskunnissa on satoja lintuja.
Katso Terhi Varjosen toimittama juttu. Kuvaus ja editointi Merja Siirilä.

Vaasassa tänään pidetty merimetsosmeinaari keräsi yhteen sekä kalastajia, ympäristöaktiiveja ja virkamiehiä. Seminaarissa puhunut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen erikoistutkija Hans-Göran Lax toivoo, että merimetsojen tilastoimiseen saataisiin parannusta.

- Suomen ympäristökeskus laskee tiettyjä kolonioita mitä on löydetty ja niissä tilastointi on hyvä, mutta kaikki nämä ei-pesivät yksilöt sitten. Montako niitä on ja miten se vaihtelee alueittain ja eri vuodenaikoina niin meillä ei ole siitä minkäänlaista tietoa, sanoo Lax. Näin ollen esimerkiksi kalastukseen liittyvää vahingonkorvausta tarkasteltaessa on hankala tietää mikä vahingon on aiheuttanut, jatkaa Lax.

Maalahden Bergössä kalastava Erik V Söderholm kertoo, että merimetsot aiheuttavat ongelmia kesäkuun lopusta aina jäiden tuloon asti. Bergön seudulla on Söderholmin mukaan neljä viisisataa merimetsoa. Paitsi että linnut syövät kaloja ne myös pelottavat kaloja pois, tietää Söderholm.

Lähteet: YLE Pohjanmaa/ Terhi Varjonen