Muusikko innostaa nuoria vuorovaikutukseen

Don Johnson Big Band -yhtyeen keulahahmo Tommy Lindgren oli nuorena syrjään vetäytyvä. Nyt hän kiertää puhumassa yläluokkalaisille toisten kunnioittamisesta ja suvaitsevaisuudesta sekä omien kykyjen hyödyntämisestä.

nuoret
Muusikko Tommy Lindgrenin mielestä myös nuoria tulee kohdella täysinä ihmisinä.
Muusikko Tommy Lindgrenin mielestä myös nuoria tulee kohdella täysinä ihmisinä.zest.fi

Tommy Lindgrenin alkuviikko on vierähtänyt oululaisia yläkouluja kiertäen. Mies on mukana valtakunnallisessa Zest-tiimissä, jonka tehtävänä on innostaa nuoria löytämään omat lahjakkuutensa ja kykynsä.

- Olen puhunut nuorille muun muassa omasta elämästäni. Olen kertonut omista nuoruuden innostuksistani, ahdistuksistani ja kaikesta siitä jonka vuoksi olen päätynyt tähän pisteeseen elämässäni, muusikko kertoo.

Zest-tiimiin kuuluu kahdeksan omalla urallaan menestynyttä suomalaista. Lindgrenin lisäksi positiivista viestiä vievät eteenpäin Veikka Gustafsson, Samppa Lajunen, Tiia Piili, Lenni-Kalle Taipale, Jani Toivola, Pamela Tola ja Eva Wahlström.

- Jokaisella meistä on varmasti hieman erilainen lähestymistapa aiheeseen. Esitysten sisällöt ovat periaatteessa samat, mutta itse painotan vuorovaikutuksen tärkeyttä. Lopputunnista olemme aina valmistaneet nuorten kanssa yhteisen pienen musiikkiesityksen, Lindgren kertoo.

"Nuoret ansaitsevat korvamme"

Lindgren on tottunut luennoimaan koululaisille. Mies on työskennellyt ihmisoikeusjärjestö Amnestyssä vuosia ja siinä sivussa puhunut paljon kansalaisaktivismista. Muusikko suhtautuu positiivisesti kouluvierailuihin.

- On mukava tavata nuoria ja saada tuntumaa siihen mitä he miettivät ja millaisia nykypäivän nuoret ovat, Lindgren pohtii.

Lindgren ei ymmärrä miksi nuoria vähätellään nykypäivän yhteiskunnassa.

- Mulla on vähän sellainen fiilis, että jos kuuluu nuorempaan väestöön niin sitten kohdellaan hieman holhoavasti. Kuin nuoret eivät olisi täysiä ihmisiä tai täysiä yhteiskunnan jäseniä, hän lataa.

Lindgren pyrkiikin omilla vierailuillaan puhuttelemaan nuoria tavalla, joka ei ole holhoavaa. Miehen mielestä nuoret ansaitsevat aikuisten kunnioituksen ja aikuisten korvat.

Kohtalo ei ole kiveen kirjoitettu

Lindgren painottaa esityksissään toisten kunnioittamista ja yhteisöllisyyttä.

- Vaikka emme koskaan voisi ymmärtää miten joku muu näkee maailman ja miten joku muu tuntee, voisimme ainakin yrittää ymmärtää.

Lindgren myös pistää itsensä likoon kouluvierailuilla. Hän kertoo olleensa itse nuorempana kiinnostunut koulusta ja arvosanoista. Omien sanojensa mukaan hän ei ollut se kaikkein tyypillisin teinipoika, ja Lindgren koki yläasteajan välillä todella ahdistavana. Epäsosiaalisesta koulupojasta kasvoi kuitenkin menestystä niittänyt muusikko ja tätä mies haluaa painottaa myös nuorille.

- Se mikä olet yläasteikäisenä, ei ole mikään saneltu kohtalo, vaan ihmisestä voi kasvaa hyvinkin erilainen. Olen tyytyväinen jos voin oman esitykseni voimalla helpottaa muutamankin tyypin ahdistusta tai lievittää heidän pahaa oloaan.

Lähteet: YLE Oulu / Anna Keränen