1. yle.fi
  2. Uutiset

Hoitajat pystyvät ottamaan kokonaisvastuun, vakuuttaa Tehy

Sairaanhoitajien reseptinkirjoitusoikeus selkeyttää terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan sairaanhoitajien ja lääkärien työnjakoa. Vaikka hoitajien oikeus määrätä lääkkeitä tuo heille myös lisävastuuta, on muutos toivottu ja odotettu.

Kotimaan uutiset
reseptin leimaus
YLE

Kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen Tehystä kertoo, että laki sairaanhoitajien lääkemääräämisoikeudesta selkeyttää potilaiden hoitamista.

- Meillä on tälläkin hetkellä sairaanhoitajien pitämiä hoitajavastaanottoja, jotka perustuvat laajaan lisäkoulutukseen. Lainsäädäntömuutos mahdollistaa sen, että hoitaja voi hoitaa tiettyjä potilasryhmiä kokonaisuutena ja vastata myös lääkityksestä.

Markkasen mukaan muutos on otettu vastaan sairaanhoitajapiireissä hyvin. Reseptikirjoitusoikeutta on odotettu. Toisaalta se tarkoittaa hoitajille myös lisävastuuta. Koulutuksella varmistetaan, että hoitajat voivat kantaa vastuunsa laajentuneista työtehtävistä.

Lisää vastuuta, lisää palkkaa

Kasvanut vastuu näkyy myös palkassa. Reseptikirjoitusoikeuden saavien sairaanhoitajien palkkaan on väläytelty 300 - 500 euron kasvua.

Tehyn Kirsi Markkanen arvioi palkkahaarukan kohtuulliseksi. Palkankorotuksen suuruuteen vaikuttaa se, miten suuren osan työtehtävistä hoitajavastaanotto muodostaa.

- Hoitohenkilöstö hankkii lisäosaamista ja ottaa aiempaa enemmän vastuuta, joten täytyy sen näkyä palkkauksessa, Markkanen toteaa.

Hän uskoo, että sairaanhoitajien reseptinkirjoitusoikeus tuo terveydenhuoltoon joustavuutta ja sujuvuutta - sekä potilaiden että hoitoalan ammattilaisten kannalta.

- Työprosessithan tässä ennen kaikkea selkiytyvät.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi