Asumisterveysliitto vaatii rangaistuksia rakennusvirheistä

Viime päivinä valmistaloteollisuutta kohtaan noussut valitusaalto on yllättänyt Asumisterveysliiton. Liitto vaatiikin valtiovallalta tiukempaa otetta virheelliseen rakentamiseen. Talovalmistajien edusmiehen, Antti Hietaniemen mukaan tarvetta lainsäädäntöön ei ole.

Asumisterveysliitto Aste ry
Kuvassa Laihon perheen talon ryömintätila.
YLE / Kalle Niskala

- Yhteydenottoja on tullut vuosittain, mutta viime viikkoina erityisesti tietyistä valmistalofirmoista tehdyt valitukset ovat lisääntyneet, sanoo liiton rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö.

Nyt Asumisterveysliitto perää valmistalovalmistajilta vastuuta ja vaatii muutoksia lainsäädäntöön.

- Nyt odottaisin kyllä ennen kaikkea valtiovallan toimenpiteitä; en pelkästään valmistalopuolelle ja näiden ihmisten tueksi , vaan kaikkien asunnon tarvitsijoiden tueksi, sanoo Hannele Rämö.

Vaikka viime viikkoina esiin ovat nousseet valmistalojen ongelmat, rakennusvirheitä on Rämön mukaan koko rakennusalalla. Hänen mielestään tilanne on kääntynyt kaoottiseksi.

- Nyt odotankin ehdottomasti muutoksia lainsäädäntöön. Kyseeseen tulee se, mistä olemme toistakymmentä vuotta viestittäneet. Törkeistä rakennusvirheistä on määrättävä sanktiot, sanoo Hannele Rämö.

Talovalmistaja ei kaipaa lakeja

Pientaloteollisuus PTT ry:n puheenjohtaja, perholainen Antti Hietaniemi arvioi, että esiin nousseet ongelmat eivät johdu lainsäädännöstä eivätkä rakennusmääräyksistä, vaan siitä, että rakennusmääräyksistä on osittain poikettu.

- Toki lainsäädännön ja rakennusmäräysten pitää seurata aikaa, mutta korostan sitä, että jos nykyisiä rakennusmääräyksiä ja lainsäädäntöä noudatetaan, ongelmia ei tule.

Hietaniemen mukaan Pientaloteollisuus ei kuitenkaan halua vähätellä esiin nousseita ongelmia.

- Niiden tehtaiden, joita ongelmat koskevat, täytyy ne selvittää ja vastata asioista asiakkaille.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Helena Mehtälä