Tanssitaiteilijalle tunnustus pitkästä urasta

Kokkolalainen tanssitaiteilija Pirjo Viitanen sai tänä vuonna Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston kulttuuripalkinnon. Rahasto halusi antaa tunnustusta 47-vuotisesta työstä tanssin hyväksi.

kulttuuri
Kuvassa Pirjo Viitanen
Yle / Kalle Niskala

Keski-Pohjanmaan rahaston kulttuuripalkinto - 10 000 euroa - on rahallisesti suurin yksittäinen palkintopotti Pirjo Viitasen uralla.

Pitkään työrupeamaan mahtuu erilaisia apurahoja aina vuodesta 1969 lähtien. Mukana on useampivuotisia työskentelyapurahoja ja lopulta vuodesta 2005 lähtien valtion taiteilijaeläke.

Ura selvillä

Pirjo Viitanen antautui tanssijan ammattiin 20-vuotiaana, 1960-luvulla. Hän oli omien sanojensa mukaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa, sillä perhe oli juuri muuttanut Helsinkiin. Samaan aikaan sinne oli myös perustanut uraauurtavan modernin tanssin koulunsa Amerikoissa oppia saanut Riitta Vainio.

Vainion opista Pirjo Viitanen pyrähti maailmalle, New Yorkia ja Lontoota myöten. Sitten työtä toivat muun muassa kotimaiset viihdeohjelmat televisiossa. Tuohon aikaan viihdeohjelmissa sopi esittää kantaaottavaa modernia tanssia, ja sitä Viitanen mielellään esittikin.

- Minusta taiteen tehtävä on se, että se havahduttaa. Se saa ihmiset ajattelemaan ja ottamaan vastuuta toisistaan ja ympäristöstään, summaa taiteilija.

Pirjo Viitanen tanssi maailmalla ja kotimaassa erilaisissa produktioissa ja toimi koreografina sekä ohjaajana. Alan opetustyöt toivat myös toimeentuloa.

Taiteen tekeminen, se on elämäntyö, kaari. Sitten, kun minä kaadun, sitten se loppuu.

Takaisin Kokkolaan

Pirjo Viitasen äiti on kotoisin Kokkolasta. Tanssista ehkä näyttelijä-äidin kautta innostunut tyttö vietti kesänsä keskipohjalaisen meren rannalla, jonne aina tuntui tärkeältä päästä. Tampereen vuosien jälkeen Keski-Pohjanmaa kutsuikin taiteilijaa ja perhettä 1980-luvulla.

Tuolloin jo hienon uran tanssijana tehnyt Pirjo Viitanen oli mukana Keski-Pohjanmaan kulttuuriopiston tanssilinjan kehittämisessä. Hän johti tanssitaiteen linjaa kymmenen vuoden ajan.

Tuolta ajalta opettajalla on hyviä muistoja. Pirjo Viitasen oppilaat laativat hänelle runon, joka kosketti. Runo on seinällä vieläkin kehystettynä:

Tanssitaan
vehmaiksi arojen hiekat
Tanssitaan
auroiksi kilvet ja miekat
Tanssitaan
todeksi kaunista unta
Tanssitaan
veljiksi ihmiskunta

Talvitanssit syntyy

Vuonna 1994 Pirjo Viitanen oli perustamassa Kokkolaan talvitanssitapahtumaa. Sitä johtaessa vierähti 17 vuotta, mukana yksi välivuosi. Nyt tanssin asema tuntuu maakunnassa turvatulta. On alan koulutusta ja on alan tapahtuma, jossa taiteilijoita voi nähdä livenä.

Alusta asti Viitanen lähti mukaan myös organisoimaan alaa. Hän toimi esimerkiksi vuosina 1973-74 Suomen tanssitaiteilijoiden liiton puheenjohtajana. Vielä 2000-luvulla hän oli Pohjanmaan taidetoimikunnassa puheenjohtajana.

Uraa tarkasteleva voisi ajatella, että tanssitaiteilija saattaisi jo nyt levätä laakereillaan. Näin ei kuitenkaan ole. Pirjo Viitanen esiintyi Kokkolan kaupungintalolla yleisölle niinkin äskettäin kuin 2011 syksyllä.

- Taiteen tekeminen, se on elämäntyö, kaari. Sitten, kun minä kaadun, sitten se loppuu. Voin nostaa pari sormea, jos ne liikkuu sitten. Mutta sehän muuttuu se sisältö ja tekeminen ja niin se pitää ollakin. Vielä tämä 67-vuotias kroppa liikkuu, naurahtaa Viitanen.