Romania tehostaa korruption vastaista taistelua

Romaniassa parlamentin ylähuone on palauttanut toimintavaltuudet korruption vastaiselle virastolle ANI:lle. Pääministeri Emil Boc pitää äänestystulosta merkittävänä voittona lahjonnan vastaisessa taistelussa.

Hallitus perusti ANI:n vuonna 2007 Euroopan komission syytettyä Romaniaa laajalle levinneestä korruptiosta. Virastosta tuli kuitenkin lähes toimintakyvytön perustuslakituomioistuimen todettua sen toimivaltuuksien olevan ristiriidassa oikeuslaitoksen toimivaltuuksien kanssa. Uuteen lainsäädäntöön on nyt tehty vaadittavat muutokset,

Nyt hyväksytyn lain mukaan väärien omaisuus- ja varallisuustietojen antaminen tehdään rikolliseksi. Julkiseen virkaan pyrkiviltä vaaditaan etukäteisilmoitusta omasta varallisuudestaan ja siteistään liike-elämään. Valtion laitosten on vastedes ilmoitettava julkisesti, jos ne hankkivat tavaraa tai palveluksia yrityksiltä, joiden omistajakunnassa on poliitikkoja.

Lahjontaa vastaan taisteleva järjestö Transparency International pitää Romaniaa Bulgarian ja Kreikan ohella Euroopan korruptoituneimpana valtiona. Euroopan komissio on varoittanut Romaniaa toistuvasti lahjonnan seurauksista. Maata on uhkailtu muun muassa apuhankkeiden jäädyttämisellä.