1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bjarne Kallis

Suuntautumiskiista eduskuntaan

Eduskunta äänestää Keski-Pohjanmaan suuntautumiskiistasta torstaina. Kristillisdemokraattien Bjarne Kallis esittää hallituksen ohjelmaan vakuutusta siitä, että päätöstä maakunnan suuntautumisesta etelään ei muuteta. RKP uskoo siihen, että asiaa ei tuoda uudelleen hallituksen käsiteltäväksi.

Bjarne Kallis

Keski-Pohjanmaan tilanne nousi esiin keskiviikkona eduskunnassa uuden hallituksen ohjelmasta käydyssä keskustelussa. Keski-Pohjanmaan asemaa aluehallintouudistuksessa ei mainita sanallakaan hallitusohjelmassa. Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) on kuitenkin ilmoittanut, että hän pysyy kannassaan siitä, että Keski-Pohjanmaa suuntautuu pohjoiseen.

Vanhasen toinen hallitus päätti viime syksynä Keski-Pohjanmaan suuntautumisesta etelään. Hallitus kuitenkin linjasi samalla, että Keski-Pohjanmaan liittäminen pohjoiseen selvitetään siten, että siirto voidaan toteuttaa vuoden 2011 alussa.

Kallis: Kiista uuteen käsittelyyn

Bjarne Kalliksen mielestä on selvää, että hallitus aikoo ottaa asian uudelleen käsittelyyn ja RKP tietää tämän. Kalliksen mielestä RKP:n olisi pitänyt panna kova kovaa vastaan ja tehdä asiasta hallituskysymys. Kallis arvioi, että pääministeri ei olisi antanut hallituksen kaatua tällaisen asian takia.

Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee Kalliksen esitystä. RKP:n eduskuntaryhmä äänestää esitystä vastaan. Kalliksen esityksen kannattajaksi ilmoittautunut Mia-Petra Kumpula-Natri (sd) lohkaisi, että SDP pitää asiaa suurempana kuin mitä se RKP:lle näyttää olevan.

RKP: Suunta on jo päätetty

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan, Ulla-Maj Wideroosin mukaan hallitus on jo päättänyt asiasta eikä sitä tarvitse ottaa uudelleen käsiteltäväksi.

- Ainostaan jos ollaan eri mieltä voimassa olevan päätöksen kanssa se kannattaa ottaa esille. Niin kauan kun sitä ei viedä uudestaan valtioneuvostoon asia on selvä meidän kannaltamme.

Wideroosin mukaan nähtäväksi jää mitä uusi kuntaministeri Tapani Tölli (kesk) tekee. Hänen mukaansa RKP:lle ei kuitenkaan ole ilmoitettu, että kuntaministeri veisi asian uudelleen hallituksen käsiteltäväksi.

- Jäämme odottamaan, mitä uusi kuntaministeri sanoo ja sen jälkeen vedetään uudestaan johtopäätöksiä. Mutta haluaisin kyllä nähdä ensin, lähteekö valtioneuvoston enemmistö tälle linjalle.

Jos ministerien enemmistö kannattaa päätöksen muuttamista tilanne on Wideroosin mukaan toinen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi