Alkoholimaksa muita maksatauteja ärhäkämpi

Alkoholin aiheuttama maksatauti on ruotsalaistutkijoiden mukaan muita maksasairauksia tappavampi, ja siksi sen hoitoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

terveys

Yksi syy huonompaan ennusteeseen lienee alkoholismi, jonka takia sairaus etenee entisestään. Lisäksi epäterveelliset elämäntavat, kuten tupakointi ovat alkoholin suurkuluttajilla yleisempiä kuin muilla. Keskeistä olisikin puuttua potilaiden alkoholin käyttöön, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin ruotsalaisten laadukkaita rekistereitä, joista poimittiin yhteensä 36 000 alkoholimaksasairautta sairastavan ja 96 000 muuta maksasairautta potevan sairaala- sekä kuolintiedot.

Tuloksista ilmeni lisäksi, etteivät kroonisen maksasairauden takia sairaalahoitoon joutuvien ennusteet ole juurikaan kohentuneet viimeisen 30 vuoden aikana, vaikka hoito on monin osin parantunut. Osin tämä johtunee alkoholin aiheuttamien vakavien maksasairauksien yleistymisestä.

Suomessa alkoholin aiheuttamat maksakirroosit ovat yleistyneet nopeimmin koko Euroopassa. Kuolleisuus alkoholimaksasairauksiin on kasvanut noin 40 % vuoden 2004 jälkeen, jolloin alkoholiveroja pienennettiin.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim