1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kaukomatkalta saa herkästi suolistoonsa antibiootin tuhoajan

Kun sata ihmistä matkustaa Euroopan ulkopuolelle, heistä joka neljäs saa suolistobakteerin, joka tuottaa tehokkaimpiakin sairaala-antibiootteja hajottavaa ESBL-entsyymiä. Tämä selviää tuoreesta ruotsalaisesta tutkimuksesta.

Ruotsalaistutkimusta on käsitelty Infektiopäivillä Helsingissä. Tutkimus todistaa, että ulkomaanmatkailu on merkittävä riskitekijä sille, että suolistoon siirtyy sairaala-antibiooteille vastustuskykyinen suolistobakteeri.

Thomas Tängdenin, Otto Carsin, Åsa Melhusin ja Elisabeth Löwdinin tutkimuksessa oli sata vapaaehtoista, jotka matkustivat Euroopan ulkopuolelle. Heistä 24 kantoi kotimaahan kolibakteerin, joka tuottaa tehokkaita sairaala-antibiootteja hajottavaa ESBL-entsyymiä. Varmimmin tällaisen bakteerin sai Intiasta, jossa hygienian taso on kehno ja mikrobilääkkeitä käytetään holtittomasti.

Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Antti Hakanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että ihmisiä, joiden suolistossa bakteerit tuottavat kyseistä ESBL-entsyymiä, on väestöstämme jopa kolme prosenttia. Tapauksia on todettu Suomessa kymmenisen vuotta.

- Asia on tavanomaisempi kuin paljon puhutut superbakteerit, Hakanen sanoo.

Hänen mukaansa ESBL-entsyymi liittyy superbakteerien kanssa samaan moniresistenttien bakteerien kokonaisuuteen mutta on juuri yleisyytensä vuoksi superbakteereja suurempi ongelma.

Dosentti Hakanen katsoo, että ruotsalaisen tutkimuksen lopputulos on määrältään järkyttävä, vaikkakin ESBL-entsyymiä tuottavan bakteerin aiheuttamat taudit - ripuli ja virtsatietulehdukset - ovat melko helposti hoidettavissa.

- Ongelma on suuri siksi, että hoidot pitkittyvät ja kallistuvat, Hakanen korostaa.

Ruotsalaistutkimus julkaistaan syyskuussa Antimicrobial Agents and Chemotherapy -lehdessä.