Pohjalaisyritykset maksavat laskut ajallaan

Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa sijoittuvat valtakunnallisessa maksuviivetutkimuksessa maan kärkeen. Pohjanmaan maakunnassa oli huhti-kesäkuussa perinnän kohteena vain 4.61 prosenttia kaikista maakunnan yrityksistä.

Perintätoimistot ja luottotietopalvelu
YLE

Pohjanmaa pärjäsi valtakunnan vertailussa kaikilla toimialoilla selvästi muuta maata paremmin. Etelä-Pohjanmaalla vajaa 5.94 prosenttia maakunnan yrityksistä oli keväällä perinnässä. Intrum Justitian ja JM Tieto Oy:n maksuviivetutkimuksessa Etelä-Pohjanmaa sijoittuu toiseksi ja Keski-Pohjanmaa kolmanneksi.

Pohjanmaan maakunnassa oli huhti-kesäkuussa 2010 perinnän kohteena yhteensä 615 yritystä, Etelä-Pohjanmaalla 899 yritystä. Pohjanmaa oli maakunnallisessa vertailussa selvästi valtakunnan paras eli perinnän kohteena olevia yrityksiä on selvästi vähiten suhteessa maakunnan yrityskantaan.

Majoitus- ja ravitsemistoimialalla eniten

Pohjanmaan maakunnassa oli vuoden toisella neljänneksellä suhteellisesti eniten perinnän kohteena olevia yrityksiä majoitus- ja ravitsemistoiminnan alalla (13,09 %). Suhteellisesti vähiten perinnän kohteena olevia yrityksiä Pohjanmaalla oli alkutuotannossa (1,12 %), rahoitus- ja vakuutustoiminnassa (1,62 %) sekä kiinteistöalan palveluissa (2,38%).

Pohjanmaalla varsinkin pienten, alle 50 henkilöä työllistävien yritysten osalta maksukäyttäytyminen oli selvästi valtakunnallista tasoa parempi. Sen sijaan joka neljäs 50-99 henkilöä työllistävä yritys Pohjanmaalla oli ollut perinnän kohteena (koko Suomi 19,93 %) ja yli sata henkilöä työllistävistä yrityksistä Pohjanmaalla jo lähes 40 prosenttia oli ollut perinnän kohteena vuoden toisella neljänneksellä.

Asiakkaiden maksukykytiedot tärkeitä

Toisen vuosineljänneksen aikana oli Suomessa perinnän kohteena 31 655 yritystä eli joka 12. yritys. Asiakkaidensa ajantasaisen maksukykytiedon selvittäminen on yrityksille erittäin tärkeää, sillä näistä 1 981 ehti lopettaa toimintansa vuosineljänneksen loppuun mennessä, ja näistä 579 oli jo mennyt konkurssiin.

Koko alkuvuoden 2010 aikana perinnän kohteena oli joka kahdeksas suomalainen yritys. Valtakunnallisen maksuviivetutkimuksen tiedot ovat peräisin Asiakasvalinta.fi-palvelusta, joka on Intrum Justitian ja JM Tiedon yhteinen, kaikille käyttäjille avoin yritystietopalvelu verkossa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa